Zupa z brązową soczewicą

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” 425 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 garście młodego szpinaku
  • Kilka listków bazylii
  • Olej
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 1

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Obieramy marchewkę i seler, kroimy w niedużą kostkę.

2.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

3.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy marchewkę i seler, smażymy przez 3 minuty.

4.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 4

Dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy przez 1 minutę.

5.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 5

Zawartość patelni przekładamy do garnka z gorącym bulionem. Gotujemy przez około 15 minut od zawrzenia zupy. Do zupy dodajemy roztarte w palcach oregano, szpinak i odsączoną soczewicę. Gotujemy przez 3 minuty.

6.

Zupa z brązową soczewicą - Krok 6

Kolejno dokładamy makaron, doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy bazylią i podajemy.

Smacznego!

Zupa z brązową soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.