Różne rozmiary buraków z liśćmi na różowym tle.

Burak

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie.

Uprawy buraka dzieliło się na dwie główne odmiany – z dużą ilością liści i małą bulwą (botwina) oraz z małą ilością liści, za to obfitym korzeniem. Obecnie burak jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu odmianach, także w Polsce. Buraki jada się niezależnie od pory roku. Najlepiej jeść je na surowo, ponieważ w takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. Jednak niezależnie od formy, burak dalej będzie nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy.

Buraki możemy przygotować na wiele sposobów : jako składnik surówki, w sałatce, w zupie, pieczony, jako warzywne carpaccio, a nawet w deserach. W lecie orzeźwiające będzie carpaccio z buraka z koperkiem i olejem dyniowym lub chłodnik z buraka albo botwiny. Na chłodniejsze dni polecamy buraka gotowanego na parze lub upieczonego pokrojonego w kostkę, z orzechami włoskimi, fetą i szpinakiem. Jego słodki smak świetnie nadaje się do warzywno-owocowych koktajli np. z mango i pomarańczą. Zaś jego piękny kolor zmieni nudne puree z ziemniaków w ucztę dla oczu.