Kiełkująca fasola mung – zdrowy i chrupiący dodatek do sałatek i dań wegetariańskich.

Kiełki Fasoli Mung

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki.

Początkowo spożywane były tylko ziarna fasoli Mung. W tej chwili, szczególnie w Europie popularniejsze są kiełki tej fasoli. Do dziś jednak najwięcej fasoli mung uprawia się w Indiach.

Znamy dwie odmiany tej fasoli: zieloną, którą Azjaci konsumują w formie gotowanej, puree, w zupach lub używają do produkcji makaronu oraz żółtą, która jest uprawiana głównie w Ameryce.

Kiełki fasoli Mung składają się w 95% z wody i mogą być spożywane na zimno w sałatkach, z makaronem, sosem sojowym i miętą na ciepło lub smażone w woku na oleju sezamowym z kurczakiem, warzywami i orzeszkami.