Your browser does not support JavaScript! Szpinak - Wszystko o warzywach - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Szpinak

Szpinak

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim.

Szpinak wśród najmłodszych rozsławił Popeye, bohater komiksu E. Segara. Rysunkowy marynarz zjadał duże ilości szpinaku, dzięki któremu miał niesamowitą siłę. W ten sposób Amerykanie zachęcali swoich rodaków do jedzenia szpinaku.

Szpinak możemy spożywać na surowo oraz po obróbce cieplnej. Na surowo świetnie smakuje jako baza do sałatek np. z łososiem i orzechami lub truskawkami i ricottą. Szpinak będzie idealnym dodatkiem do dania po zblanszowaniu na oliwie z czosnkiem, a także idealnie będzie się komponował z makaronem i śmietaną.