Szpinak wśród najmłodszych rozsławił Popeye, bohater komiksu E. Segara. Rysunkowy marynarz zjadał duże ilości szpinaku, dzięki któremu miał niesamowitą siłę. W ten sposób Amerykanie zachęcali swoich rodaków do jedzenia szpinaku.
Szpinak możemy spożywać na surowo oraz po obróbce cieplnej. Na surowo świetnie smakuje jako baza do sałatek np. z łososiem i orzechami lub truskawkami i ricottą. Szpinak będzie idealnym dodatkiem do dania po zblanszowaniu na oliwie z czosnkiem, a także idealnie będzie się komponował z makaronem i śmietaną.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim.