Kiedy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka i wszyscy przełamią się już opłatkiem, nadchodzi czas na jedyną tak uroczystą kolację w roku oraz wesołą biesiadę przez kolejne, świąteczne dni. Tym wyjątkowym chwilom w gronie najbliższych towarzyszą przepyszne dania. Co jednak zrobić, gdy chcemy ograniczyć spożycie mięsa? Jakie potrawy przygotować, by nawiązać do tradycji, lecz w nieco innej, fleksitariańskiej wersji? Oto kilka najsmaczniejszych propozycji na tegoroczne święta Bożego Narodzenia.

Fleksitarianizm – co to takiego?

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z produktów mięsnych bądź ich znaczne ograniczenie. W przeciwieństwie do poprzednich dekad diety tego typu nie są uważane za fanaberię, lecz stały się jednym z popularnych sposobów odżywiania.

Według przeprowadzonych badań główną motywacją do zmian w codziennym jadłospisie są:

  • troska o swoje zdrowie;
  • dbałość o dobrostan zwierząt;
  • ochrona środowiska naturalnego.

Sporadycznie pojawiają się głosy o nieakceptowaniu smaku mięsa czy poddaniu się modzie[1].

Odmiany wegetarianizmu:

  • weganizm – wyeliminowanie wszystkich produktów odzwierzęcych;
  • laktoowowegetarianizm – produkty roślinne, mleko i jaja;
  • laktowegetarianizm – produkty roślinne i mleko;
  • owowegetarianizm – produkty roślinne i jaja;
  • pescowegetarianizm – produkty roślinne i ryby;
  • semiwegetarianizm – produkty roślinne, drób, ryby i owoce morza[2].

Czym zatem jest fleksitarianizm? To po prostu znaczne ograniczenie produktów odzwierzęcych, głównie mięsa. Polega na stosowaniu innych źródeł białka niż te pochodzenia zwierzęcego, czasem jednak wplatając je w swoją dietę. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które z różnych względów chcą przejść na odżywianie wegetariańskie, jednak nie są jeszcze gotowe całkowicie zrezygnować z mięsa. Świetnie też sprawdza się jako dobrze zbilansowana dieta.

Warto jednak pamiętać o tym, by komponować swoje posiłki z dbałością o zawartość witamin oraz składników odżywczych. Dieta uboga w produkty odzwierzęce wymaga bowiem dostarczania zawartych w nich substancji w innej postaci.

Potrawy bożonarodzeniowe inaczej

Coraz więcej naszych rodaków ogranicza mięso w swojej diecie. Przodują w tym ludzie młodzi w wieku od 15 do 29 lat. Już 44% Polaków deklaruje, że świadomie zmniejsza obecność produktów tego typu w codziennym jadłospisie. Dlatego też roślinne wersje dań świątecznych z pewnością przypadną gościom do gustu[3].

Pasztet w wersji roślinnej

Potrawy świąteczne na Boże Narodzenie w tradycyjnej odsłonie pełne są mięsnych dodatków. Ciężko bowiem wyobrazić sobie uroczyste śniadanie u babci bez aromatycznego pasztetu. Czy jest sposób, by zachować to tradycyjne danie, lecz zmienić jego składniki tak, by nie było w nim, nawet grama mięsa? Oczywiście! Do jego przygotowania możemy użyć warzyw, z których gotowaliśmy uprzednio bulion wegetariański.

Składniki:

  • marchew – 3 sztuki (z bulionu);
  • pietruszka – 3 sztuki (z bulionu);
  • por – 1 sztuka (z bulionu);
  • korzeń selera – ¼ sztuki (z bulionu);
  • cebula czerwona albo żółta – 1 sztuka;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • groszek konserwowy Bonduelle – 1 puszka;
  • suszone pomidory w zalewie – 10 sztuk;
  • jajko – 2 sztuki;
  • papryka słodka wędzona – 1 łyżeczka;
  • kasza jaglana – ⅓ szklanki suchej;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną przepłucz na sitku i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Marchew, pietruszkę, por i seler wyjmij z bulionu i przełóż do miski.
  • Odsącz groszek konserwowy z zalewy i dodaj do warzyw razem z ugotowaną kaszą, pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, przyprawami i jajkami.
  • Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj do masy.
  • Wszystkie składniki dokładnie zblenduj, aby pasztet był jedwabiście gładki.
  • Przełóż masę do formy. Możesz wcześniej posmarować ją olejem i obsypać mąką bądź bułką tartą. Pasztet nie przyklei się wtedy do foremki.
  • Piecz w piekarniku przez 35-45 minut w temperaturze 180oC (termoobieg).
  • Podawaj po schłodzeniu.
Smaczne zamienniki mięsa - infografika.

Smaczne smarowidła – nie tylko ćwikła

Świąteczne potrawy to nie tylko wędliny, schaby i rybne zapiekanki. Podczas uroczystego spotkania sprawdzą się też lekkie, ale sycące przekąski, np. małe kanapeczki z pysznymi pastami warzywnymi.

Pasta z groszku

Składniki:

  • groszek konserwowy Bonduelle – 1 puszka;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • oliwki czarne – ½ słoika;
  • natka pietruszka – ½ pęczka;
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka;
  • pestki słonecznika – 3 łyżki;
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski.
  • Groszek odsącz z zalewy i dodaj do pestek.
  • Do groszku i słonecznika dodaj czarne oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i listki pietruszki. Całość zmiksuj.
  • Spróbuj pasty i dopraw ją według uznania.
  • Pastę przełóż do niedużej miseczki i udekoruj odrobiną podprażonych pestek oraz kilkoma listkami natki pietruszki.

Pasta z kukurydzy

Składniki:

  • kukurydza konserwowa Bonduelle – 1 puszka;
  • awokado – 1 dojrzałe;
  • czosnek  – 1 ząbek;
  • papryka  czerwona – ½ warzywa;
  • świeża kolendra  – ½ pęczka;
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  • Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do miski.
  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę. Dodaj je do kukurydzy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Awokado, kukurydzę i czosnek dokładnie zblenduj.
  • Paprykę pokrój w jak najdrobniejszą kostkę, a kolendrę poszatkuj. Oba te składniki dodaj do pasty i wymieszaj.

Gulasz po fleksitariańsku

Obiadowe dania bożonarodzeniowe to najczęściej różne kulinarne wariacje na temat mięsa i ryb. W tym roku warto jednak wprowadzić nową tradycję i zapoznać swoich bliskich z najpyszniejszym, wegetariańskim gulaszem. To niezwykle smaczna i sycąca potrawa, która świetnie komponuje się z surówkami i sałatkami oraz ziemniakami i kaszą. Podstawą tego gulaszu są boczniaki, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo białka.

Składniki:

  • boczniaki  – ½ kg;
  • kukurydza konserwowa Bonduelle   – 1 puszka;
  • passata pomidorowa  – 1 butelka;
  • marchew  – 1 sztuka;
  • brokuł – różyczki z ½ sztuki;
  • domowa, wegetariańska kostka bulionowa  – 1 sztuka;
  • oliwa z oliwek  – 2 łyżki;
  • koperek  – garść;
  • papryka słodka wędzona – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Na patelni, na odrobinie oliwy podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj do niej boczniaki. Smaż przez kilka minut, aż się zarumienią.
  • Przełóż cebulę i boczniaki do garnka. Dodaj pokrojoną w plastry marchew, małe różyczki brokuła i domową kostkę bulionową.
  • Całość zalej passatą oraz dwiema szklankami wrzątku. Dodaj przyprawy. Gotuj przez pół godziny.
  • Dodaj odsączoną kukurydzę i gotuj kolejne pół godziny.
  • Całość obficie posyp koperkiem.

Gulasz z boczniaków świetnie smakuje z:

  • puree z ziemniaków;
  • puree z pietruszki;
  • kaszą gryczaną;
  • kaszą jęczmienną;
  • surówką z czerwonej kapusty;
  • mizerią;
  • buraczkami.

Paszteciki i zupa według przepisu Ekocentryczki

Składniki na paszteciki:

  • 400 g odsączonego groszku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • garść natki pietruszki;
  • garść liści bazylii;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • 2 łyżki oliwy;
  • sól, pieprz do smaku;
  • arkusz ciasta francuskiego.

Składniki na chowder:

  • 1 mała cebula;
  • 2 gałązki selera naciowego;
  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 szklanka różyczek kalafiora;
  • 1 łyżeczka tymianku;
  • ½ łyżeczki kurkumy;
  • 2 puszki kukurydzy Bonduelle;
  • 2 szklanki bulionu warzywnego;
  • 1 łyżka chrzanu; 
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie pasztecików:

  • Do naczynia blendera wsyp groszek, czosnek, zioła i przyprawy. Zblenduj na gładką masę.
  • Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Podziel go na trzy pasma. Na środku każdego rozłóż farsz i zawiń ciasto w rulon. Pokrój na około 3-4 cm kawałki. Rozłóż je na blasze do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Przygotowanie chowdera:

  • Zacznij od zmiksowania selera z cebulą, następnie podsmażaj zmiksowane warzywa około 3 minuty.
  • Dodaj kalafior, przyprawy i wlej bulion, gotuj około 10 minut na małym ogniu.
  • W międzyczasie zmiksuj kukurydzę, zostaw kilka łyżek do podania, i dodaj do zupy, gotuj kolejne 5 minut. Jeśli chcesz możesz zostawić cząstki kalafiora, albo zmiksować całość na gładki krem.
  • Zupa dobrze komponuje się z pasztecikami z zielonego groszku!

Puszysta sałatka jarzynowa Mądrej Babci

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 średni ziemniak
  • 1 kruche jabłko np. reneta
  • 100 g grzybów marynowanych blaszkowatych  np., kurki, rydze, gąski
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka na twardo
  • 2 puszki drobnego groszku Bonduelle
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz, cukier do smaku 

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy i nieobrane gotujemy w osolonej wodzie do stanu al dente.
  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Obieramy ciepłe warzywa i pozostawiamy do ostudzenia.
  • Warzywa, jajka, jabłko, ogórki oraz grzyby marynowane kroimy w drobną kostkę.
  • Ogórki i grzyby po pokrojeniu oraz groszek odwirowujemy w suszarce do sałaty.
  • Łączymy składniki, dodajemy pieprz i cukier do smaku i mieszamy delikatnie w misce. Na tym etapie nie sypiemy soli.
  • Przed podaniem sałatki dodajemy majonez, jogurt i musztardę i opcjonalnie delikatnie solimy.

Świąteczne potrawy z Bonduelle – dlaczego warto?

Motywacją do ograniczenia spożycia mięsa oraz przejścia na fleksitarianizm jest bardzo często chęć zatroszczenia się o swoje zdrowie. Wybierając dietę opartą głównie na produktach roślinnych, dbamy o stan naszego organizmu. Dlatego też powinniśmy wybierać produkty wysokiej jakości i ze sprawdzonych źródeł.

Groszek, kukurydza oraz wiele innych pyszności od Bonduelle pochodzi z naszych rodzimych upraw. Warzywa zbierane są w pełni sezonu, gdy mają najwięcej witamin i mikroelementów. Już nawet w zaledwie dobę trafiają do opakowań, a stamtąd prosto na nasze talerze.

Jakość Bonduelle:

  • redukcja pestycydów i bezpieczeństwo upraw;
  • troska o glebę i bioróżnorodność;
  • czysty skład pozbawionych zbędnych ulepszaczy;
  • opakowania przyjazne naturze, nadające się do niekończącego się recyklingu.

Źródła:

[1] https://www.wir.ue.wroc.pl/docstore/download/UEWR8d87b2ce4b724ce291cc4c660800f5c7/Cader_Lesiow_Wegetarianizm_i_jego_odmiany_jako_alternatywa.pdf

[2] Rodzaje wegetarianizmu. Wszystkie odmiany wegetarianizmu (dietetycy.org.pl)

[3] Jak wybierać gotowe roślinne zamienniki mięsa w sklepie? – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)