
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wytrąconego soku.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
Do startych warzyw dodajemy jajka, podsmażony boczek, majeranek oraz sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Masę ziemniaczaną przekładamy do formy keksowej wyłożonej pergaminem i lekko natłuszczonej. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180℃.
Buraczki podgrzewamy na oliwie z żurawiną. Na koniec dodajemy starty chrzan i mieszamy. Podajemy na ciepło z babką ziemniaczaną.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej