Składniki

Składniki na ciasto:

  • 140 g mrożonego Groszku Zielonego Już Przygotowanego Na Parze
  • 25 ml mleka zwykłego lub roślinnego
  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g erytrolu
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na krem:

  • 125 g schłodzonego serka mascarpone
  • 80 g schłodzonej śmietanki kokosowej
  • skórka otarta z 1 limonki
  • owoce i orzechy do dekoracji

Potrzebna będzie:

Tortownica o średnicy 20 cm

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Chcesz ograniczyć cukier, ale od czasu do czasu masz ochotę na deser? Proponujemy kawałek ciasta, które dodatkowo wzbogacone jest o roślinne źródło białka i błonnika – zielony groszek. Zapewnia nie tylko ładny kolor, ale też dostarcza cennych składników odżywczych. Do tego puszysty krem ze śmietanki kokosowej i mascarpone z nutą limonki. Sprawdź przepis na zdrowy deser bez cukru – odpowiedni także dla wegan!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg).

Mrożony groszek wsypujemy do wody, zagotowujemy i od razu odcedzamy.

Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki lekko smarujemy tłuszczem.

Blendowanie ostudzonego ugotowanego zielonego groszku

Wsypujemy ostudzony groszek do blendera razem z 25 ml mleka i dokładnie blendujemy na gładką masę.

Wrzucanie erytrolu do miski z jajkami

Do dużej miski wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, erytrol, skórkę z limonki i jajka. Miksujemy.

Dodawanie masy groszkowej do zmiksowanych składników na ciasto

Dodajemy mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy masę groszkową i jeszcze raz miksujemy.

Wykładanie masy do tortownicy

Wykładamy masę do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy 45 – 55 minut (do „suchego patyczka”). Studzimy całkowicie.

Przygotowanie kremu z mascarpone

Przygotowujemy krem. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i erytrolem, aż powstanie gęsty krem. Uważamy, aby nie ubijać zbyt długo, może się wtedy zważyć.

Dodajemy skórkę z limonki, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.

Dekorowanie masy na cieście dodatkami

Dekorujemy ulubionymi dodatkami np. malinami, borówkami i pistacjami.

•ᴗ• Kawałek limonkowego ciasta z groszkiem
http://Puszka%20zielonego%20groszku%20marki%20Bonduelle,%20ugotowanego%20na%20parze.

Zielony Groszek Ugotowane Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Tak właśnie przygotowany został Groszek Zielony „Gotowane na parze”. Dzięki blanszowaniu na parze, groszek charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. To idealny dodatek do kuchennych inspiracji!

Pomysł na zdrowy deser, czyli ciasto z groszkiem lub innymi strączkami

Deser może być zdrowy i odżywczy! Wystarczy, że niektóre składniki zamienisz na odpowiedniki pełne witamin i składników mineralnych oraz wzbogacisz przepis np. o strączki. Ciasto można zrobić m.in. z dodatkiem fasoli (czerwona będzie idealna do brownie), ciecierzycy (na naszej stronie znajdziesz przepis na ciasteczka z ciecierzycy) czy zielonego groszku, który dodatkowo nada wiosennego koloru.

Dzięki roślinom strączkowym przekąska na słodko będzie pełna łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka oraz błonnika. Jeśli chcemy ograniczyć cukier, możemy zastąpić go erytrolem lub stewią. Osoby, które rezygnują z produktów zwierzęcych w diecie lub są uczulone na mleko krowie i jego przetwory, mogą wykorzystać śmietankę kokosową, napoje oraz masło roślinne.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z boczkiem i kukurydzą - Krok 6

Sałatka z boczkiem i kukurydzą

Pikantna zupa chili z czerwoną fasolą i kukurydzą, podawana z tortillą.

Chili z indykiem i kukurydzą

Sałata z serem feta i koperkiem, podana na eleganckim talerzu – idealna propozycja na lekki i zdrowy posiłek.

Lasagne ze szpinakiem, koperkiem i kozim serem

Zobacz więcej takich przepisów