
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Koper włoski (fenkuł) kroimy w plastry, czosnek obieramy, a ząbki pozostawiamy w całości. Pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wykładamy na dużą blachę. Skrapiamy oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypujemy płatkami chili, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.
Upieczony i miękki czosnek przekładamy do moździerza lub malaksera. Dodajemy pozostały sok z cytryny, sól, pieprz oraz niewielką ilość oliwy. Ucieramy całość na sos o gęstości lekkiego majonezu.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Listki szałwii smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z tłuszczu.
Czosnkowy sos dodajemy do makaronu i mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane warzywa oraz osączony mix fasoli. Mieszamy delikatnie i przekładamy na półmisek. Posypujemy usmażonymi listkami szałwii i listkami fenkuła. Podajemy na ciepło.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej