Koper włoski (fenkuł) kroimy w plastry, czosnek obieramy, a ząbki pozostawiamy w całości. Pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wykładamy na dużą blachę. Skrapiamy oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypujemy płatkami chili, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.
Upieczony i miękki czosnek przekładamy do moździerza lub malaksera. Dodajemy pozostały sok z cytryny, sól, pieprz oraz niewielką ilość oliwy. Ucieramy całość na sos o gęstości lekkiego majonezu.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Listki szałwii smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z tłuszczu.
Czosnkowy sos dodajemy do makaronu i mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane warzywa oraz osączony mix fasoli. Mieszamy delikatnie i przekładamy na półmisek. Posypujemy usmażonymi listkami szałwii i listkami fenkuła. Podajemy na ciepło.
Napisz komentarz