Your browser does not support JavaScript! Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 1

Koper włoski (fenkuł) kroimy w plastry, czosnek obieramy, a ząbki pozostawiamy w całości. Pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wykładamy na dużą blachę. Skrapiamy oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypujemy płatkami chili, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.

2

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 2

Upieczony i miękki czosnek przekładamy do moździerza lub malaksera. Dodajemy pozostały sok z cytryny, sól, pieprz oraz niewielką ilość oliwy. Ucieramy całość na sos o gęstości lekkiego majonezu.

3

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 3

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

4

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 4

Listki szałwii smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z tłuszczu.

5

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami - Krok 5

Czosnkowy sos dodajemy do makaronu i mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane warzywa oraz osączony mix fasoli. Mieszamy delikatnie i przekładamy na półmisek. Posypujemy usmażonymi listkami szałwii i listkami fenkuła. Podajemy na ciepło.

:)

Orzo z pieczonymi zimowymi warzywami  – całość można posypać parmezanem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Warzywa mrożone to zimowe witaminy

Jedzenie warzyw przez cały rok, to konieczność, jeśli chcemy zachować zdrowie. Mrożenie umożliwia nam zachowanie w darach lata i jesieni prawie wszystkich składników odżywczych. Dziś mrozimy nawet te warzywa, które dawniej przechowywało się w kopcach i piwnicach. Natomiast te sezonowe jemy tylko dzięki temu, że możemy je przechować w niskich temperaturach. Do kupienia jest obecnie mnóstwo różnych warzyw mrożonych, także proponowanych nam jako mieszanki. Możemy korzystać z warzyw mrożonych, przygotowując z nich zupy, zapiekanki, sałatki, koktajle. Przed mrożeniem warzywa są na chwilę wrzucane do wrzątku, a następnie oblewa się je zimną wodą. Ten proces nazywa się blanszowaniem. Ta metoda pozwala częściowo zachować chrupkość warzyw mrożonych oraz ich kolor i smak. Dzięki temu warzywa mrożone zachowują także niektóre witaminy i mikroelementy. Jeszcze innym ważnym walorem blanszowania jest usunięcie bakterii, które mogą się gromadzić w niektórych roślinach jadalnych. Po blanszowaniu dobrze zachowują smak i kolor między innymi takie warzywa, jak: brokuły, kukurydza czy kalafior. Natomiast szpinak i szczaw nie rozpadają się po gotowaniu właśnie dzięki blanszowaniu. Warzywa mrożone są doskonałą alternatywą dla tych świeżych. Mają również tę zaletę, że przechowując je w domowej zamrażarce, mamy potrzebne do gotowania produkty zawsze pod ręką. Kupując mrożone warzywa warto pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim sprawdzajmy składy, aby upewnić się, czy nie w nich takich dodatków, jak sól czy cukier. Oprócz tego warto zwracać uwagę na zawartość i wygląd opakowania. Opakowania nie powinny przymarzać do produktu, ponieważ świadczy to o tym, że zawartość mogła być już rozmrażana. Mrożonki nie powinny być też zbrylone, a torebki hermetycznie zamknięte, bez śladów uszkodzeń. Tak sprawdzone warzywa mrożone możemy bez obaw użyć do przygotowania ulubionych potraw – na śniadanie, obiad i kolację.

Orzo – makaronowy jęczmień

Makaron orzo z warzywami mrożonymi tworzy dobry duet. Produkt ten jest szczególnie popularny w kuchniach włoskiej i greckiej. W Polsce niestety jeszcze rzadko używany do sporządzania potraw. Warto to naprawić, bo dania z warzywami i makaronem orzo są bardzo smaczne. Wyrabia się go z mąki pszennej. Ten rodzaj makaronu przypomina kształtem długie ziarna ryżu i jest stosowany jako zamiennik do risotto albo pilawu. Ziarna tego oryginalnego makaronu mogą także przypominać jęczmień. Stąd też pochodzi nazwa tego produktu, ponieważ wyraz orzo oznacza jęczmień w języku włoskim. Na Sycylii używany jest przede wszystkim do zup. W kuchniach świata stosuje się go także do potraw mięsnych i jarskich, nadziewania warzyw, a także do sałatek. Może występować w paru wersjach kolorystycznych (np. ze szpinakiem albo z pomidorem). Dobrze sprawdza się w towarzystwie sosu pomidorowego albo pesto. Bardzo smaczny jest makaron orzo z warzywami. Można go zajadać zarówno na obiad, jak i na kolację. Jeśli dodajemy go do zupy, to warto to zrobić przy końcu, aby się nie rozgotował. Co ciekawe, orzo można gotować na różne sposoby. Po pierwsze za pomocą tradycyjnej metody, kiedy po ugotowaniu al dente odcedza się makaron. Po drugie możliwe jest ugotowanie tego makaronu jak ryżu. Gotuje się go na wolnym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Kolejna metoda, to smażenie nieugotowanego jeszcze produktu w oleju – tak, jak przygotowuje się ryż do risotto.

Pieczone i gotowane – zawsze smaczne

Szybki, ciepły i smaczny obiad z warzywami – oto czego potrzebuje nasz organizm niezależnie od pory roku. Podczas gotowania wartości odżywcze z warzyw przechodzą do wody, a my jemy mniej wartościowe posiłki. Podczas pieczenia warzywa tracą zdecydowanie mniej witamin i wartości odżywczych. Zatem w piekarniku możemy przygotować niskokaloryczny i pożywny posiłek. Tak przygotowane warzywa polecane są w lekkostrawnej diecie. Jakie warzywa możemy umieszczać w piekarniku? Prawie wszystkie. Lista jest długa, a wiele z nich to nasze lokalne, dobrze znane od lat produkty. Ziemniaki, marchewki, buraki, pietruszka, bakłażan, jarmuż, dynia, pomidory, papryka, fasolka szparagowa – wszystkie nadają się do pieczenia. Przyprawy nadają im smaku i aromatu. Oprócz klasycznego pieprzu zapiekane warzywa przygotujmy w towarzystwie mielonej słodkiej lub ostrej papryki, oregano, tymianku, ziół prowansalskich, bazylii, rozmarynu. Warzywa pieczemy na blasze, w naczyniu żaroodpornym i w folii aluminiowej. Możemy je zjeść bez żadnych dodatków albo to one będą dodatkiem do konkretnej potrawy. Jedzmy je zatem z ryżem, chlebem, pizzą, Warto również sięgnąć po mniej popularne warzywa, jak na przykład pieczone bataty z flażoletką. Doskonałe będą też pieczone letnie warzywa z ciecierzycą albo pieczone bataty nadziewane cieciorką ze szpinakiem i fetą. Sporą kulinarną niespodzianką dla gości zaproszonych na przyjęcie mogą być orzeszki z pieczonej ciecierzycy. Taka przekąska to na pewno zdrowa konkurencja dla tradycyjnych czipsów. Świetnie wypada także makaron z pieczonymi warzywami.  

Makaron z pieczonymi warzywami

Dania z warzywami i makaronem orzo nieczęsto goszczą na polskich stołach. A szkoda, bo orzo z warzywami to smaczny posiłek. Zazwyczaj podajemy inne rodzaje makaronu z warzywami. Popularne tagliatelle możemy podać jako makaron z soczewicą i pomidorami. Tylko 15 minut potrzebujemy, aby przygotować sobie lunch w postaci makaronu po teksańsku. Kiedy mamy trochę więcej czasu przygotujmy sobie na kolację makaron z pieczonym warzywem – kalafiorem zapiekanym w sosie serowym z makaronem z soczewicy i marchewki. Makaron z pieczonymi warzywami może być też doskonałym farszem, którym nadziejemy inne, również pieczone warzywo. Gorąco polecamy zatem bakłażany faszerowane pomidorami i makaronem z cieciorki i kukurydzy. Zapiekane pomidorki, fasolę i cebulę z cieciorką znajdziemy w zapiekance makaronowej z tuńczykiem. Jak widać, makaron z pieczonymi warzywami niejedno ma imię. Makaron orzo z warzywami to przedstawiciel kuchni śródziemnomorskiej. Orzo możemy przygotować w wersji zimowej – z warzywami dostępnymi w o tej porze roku. W potrawie znajdą się wtedy między innymi marchewka, cebula i brukselka. W odsłonie jesiennej makaronu orzo z jarzynami wystąpią kolorowe papryki, świeża cukinia i bakłażan. Zapiekane warzywa mogą nas także zaskoczyć swoją obecnością w zupie.

Zupa krem w innej odsłonie

Kiedy nie mamy ochoty na makaron orzo z warzywami, zróbmy zupę. Zupy kremy zazwyczaj przyrządzamy z ugotowanych warzyw. Będą one miały nieco inny smak, gdy użyjemy pieczonych składników. Kalafiora w oryginalnym duecie z cieciorką możemy przyrządzić jako kalafiorową zupę krem z pieczoną ciecierzycą. Od lat w polskich domach króluje tradycyjna pomidorowa z makaronem. Pomidorówkę można jednak przygotować jako pyszną zupę krem i podać ją jako pomidorową z makaronem orzo. Śródziemnomorskiego charakteru tej wersji pomidorowej z makaronem dodadzą na pewno przyprawy. Mielona słodka papryka i tymianek uprażone z cebulką na maśle przeniosą nas na południe Europy. Podróż kulinarną możemy kontynuować razem z zupą kremem z pieczonej papryki. Papryka polecana jest osobom, które się odchudzają. Warzywo to ma niewiele kalorii i dobrze wpływa na trawienie. Przygotowanie zupy z papryki wymaga trochę czasu, bo cały proces trzeba rozpocząć od jej upieczenia, a następnie obrać ją ze skórki. Zanim zasiądziemy do jedzenia, musimy poświęcić ponad godzinę na przygotowania. Jednak warto, bo takie danie podane z grzankami, groszkiem ptysiowym albo odrobiną jogurtu greckiego, ma wyjątkowy smak. Sycącą i niskokaloryczną zupę kremową ugotujemy także z mieszanki różnych pieczonych warzyw. Tym razem do piekarnika wkładamy kolejno marchewkę, batata, korzeń selera, zwykłego ziemniaka, cebulę i czosnek. Po zapieczeniu miksujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W tym przepisie o charakterze potrawy decydują przyprawy. Nieco orientalnego charakteru nada jej kumin, ostrości imbir i papryka, a aromat dymu wędzarniczego uzyskamy, dodając wędzonej papryki. Aby uzyskać ciekawy smak zupy, piec można każde warzywo. Propozycją na smaczny obiad może być zupa czosnkowa z serem i groszkiem. Czosnek pieczemy 45 minut i gdy jest już miękki rumiany, obieramy z łupinek i dodajemy do zupy razem z innymi składnikami.