Your browser does not support JavaScript! Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 130 ml letniej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle

  • 100 g koziej rolady

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 1

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę z ciasta.

2

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 2

Przykrywamy je na 5 minut ściereczką.

3

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 3

Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części i wałkujemy na okrągłe placuszki.

4

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 4

Podpłomyki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

5

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 5

Cebulę i czosnek drobno siekamy, przygotowujemy również mrożony szpinak, musztardę i śmietanę.

6

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 6

Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą, gdy się zarumienią dodajemy mrożony szpinak. Zmniejszamy ogień i podsmażamy 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy musztardę, śmietanę, sól i pieprz, podsmażamy jeszcze 3 minuty.

7

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 7

Podpłomyki serwujemy ze szpinakiem i plastrami koziego sera.

:)

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 8

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Cienki placek z wody i mąki

Naturalne i zdrowe chlebki bez drożdży i zakwasu to idealny produkt dla osób poszukujących nieprzetworzonego pożywienia. Nie dodaje się do nich tłuszczu, mleka ani jajek. Możemy użyć ulubionej mąki – chlebowej lub razowej. Do tego na przykład sól morska i mamy świetną bazę do różnych dodatków. Podpłomyki chętnie jadali dawni Słowianie. Pieczono je na rozgrzanym miejscu po usunięciu popiołu lub na płaskich kamieniach umieszczanych w palenisku. Dziś znowu modne zaczynają być stare odmiany zbóż, więc możemy eksperymentować z różnymi rodzajami podpłomyków. Współcześnie placki praży się na nagrzanej, suchej patelni lub w rozgrzanym piekarniku. Pierwszą stronę placka prażymy nieco dłużej niż drugą. Ważne, aby podpłomyki nie prażyły się zbyt długo. Powinny być elastyczne i się nie kruszyć. Po zdjęciu z patelni układamy je jeden na drugim.

Klasyczne podpłomyki nie mają żadnych dodatków oprócz podstawowych składników – wody, mąki i ewentualnie soli. Obecnie, kiedy mamy praktycznie nieograniczony dostęp do różnych przypraw, możemy dodać do tych placków na przykład czarnuszki, oregano, ziół prowansalskich, kminku lub tymianku. 

Jak jeść podpłomyki

Podpłomyki to trochę taka swojska pizza z patelni. Podpłomyk jako pizza z patelni z pieczarkami i serem? Czemu nie! Lubicie tortillę z dodatkami? Podpłomyki doskonale ją zastąpią. Dodatkowo, jeśli sami je uprażymy, to mamy gwarancję, że spożywamy pokarm bez sztucznych dodatków. Możemy do nich z powodzeniem podać gulasz mięsny lub wegetariański albo leczo. Inną propozycją jest po prostu zajadanie tych placków w towarzystwie sałatki z ulubionych warzyw. To może być sałatka na przykład z brokułów, pomidorów, ogórków, papryki okraszona dowolnym dressingiem. Tradycjonaliści mogą przygotować sałatkę z białą albo czerwoną kapustą. Świetną propozycją do podpłomyka jest sałatka kebabowa z czerwoną kapustą. Do tych prostych placków będzie też pasowała tradycyjna surówka z czerwonej kapusty. A co powiecie na podpłomyki z kozim serem? Takie danie może się składać (oprócz cebuli i koziego sera) także z czerwonej kapusty. Podpłomyk z serem kozim to dobra baza do różnych wariacji potraw z podpłomykami.

Podpłomyk z serem

Podpłomyki z różnymi gatunkami sera z dodatkiem ulubionych warzyw to dania, które znajdą wielu zwolenników. Szczególnie smakowicie będą się łączyć podpłomyki z kozim serem. Odważną kompozycją smakową jest na pewno zestaw złożony z podpłomyków z cebulą i kozim serem. Do duetu cebuli i koziego sera będzie pasował posiekany świeży rozmaryn. Wiosną podpłomyki z kozim serem podajmy z młodymi warzywami. Chrupiące, cienkie placki z mnóstwem witamin na wierzchu. Liście rzodkiewki, szparagi, cebulka dymka ze szczypiorkiem, buraczki z botwinką – oto lista przysmaków, które możemy zapiec, skropić oliwą i z apetytem zjeść. Połączenie szpinaku z kozim serem doceniają smakosze na całym świecie. Pomieszanie tych dwóch produktów sprawdzi się także na plackach podpłomyków. Szpinak z kozim serem będzie smakował w towarzystwie czosnku. To skromne połączenie daje świetny efekt smakowy. Jeśli mamy w planach syty obiad, to na placki podpłomyków wyłóżmy sałatkę z kurczaka, kukurydzy i groszku. W taki sam sposób możemy podawać wiele rodzajów sałatek – z mięsem lub bez mięsa. Planując menu na przyjęcie, warto rozważyć podanie razem z podpłomykami gruzińskiej sałatki z czerwonej fasoli. 

Lunch w towarzystwie podpłomyków

Na lunch najedzmy się warzyw. Spakujmy do pracy kilka samodzielnie upieczonych podpłomyków i sałatę lodową z kozim serem. Chrupiąca sałata z kukurydzą, pomidorkami cherry i podpłomyk z serem kozim dodadzą nam energii do dalszych obowiązków. Z tej propozycji na pewno mogą skorzystać wegetarianie. Kiedy mamy ochotę na spróbowanie nieco mniej popularnych warzyw, to podanie do podpłomyka sałatki z kukurydzy, białej rzodkwi i koziego sera będzie oryginalnym pomysłem. Biała rzodkiew ma wyrazisty smak i aromat i jest bogatsza w wartości odżywcze od popularnej rzodkiewki. Zawiera dużo witaminy C, więc wzmacnia odporność. Należy też do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że mogą ją śmiało jeść osoby na diecie i diabetycy. Podpłomyki z serem kozim można podawać na wiele sposobów. 

Podpłomyk z kozim serem nie musi być w wersji wytrawnej. Możemy go połączyć z różnymi owocami. Swojski placek z jeżynami i kozim serem? To świetny duet, bo jeżyny i kozi ser to produkty lokalne. Przy okazji możemy wesprzeć rodzimych producentów i jednocześnie smacznie i zdrowo zjeść. Ktoś lubi maliny? Proszę bardzo. Soczyste świeże truskawki z podpłomykami to też propozycja na lato. Możemy zaproponować je dzieciom na słodko albo ułożyć na plackach razem z rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi. Wtedy takie podpłomyki możemy podać gościom na letnim przyjęciu. 

Sięgajmy do tradycji

Placki tortilli czy pizzę możemy oczywiście, zwłaszcza w miastach, zjeść w wielu miejscach. Możemy je także kupić praktycznie w każdym sklepie. Może nas jednak rozczarować ich sztuczny skład i dodatek konserwantów. Może jednak warto czasem wrócić do słowiańskich tradycji w kuchni i upiec ten rodzaj chleba? Prosty skład podpłomyków i nieskomplikowany proces ich prażenia zachęca do wypróbowania tej potrawy. Składniki – mąkę, wodę i sól – mamy zawsze pod ręką. Inną zaletą tych placków z historią jest to, że mają neutralny smak. Możemy je łączyć praktycznie z każdym warzywem, do ciasta dodawać ulubione przyprawy lub zioła. Przygotować farsz z mięsem lub bez mięsa. A wszystko polewać sosami. Podpłomyki to także propozycja menu na każdą porę dnia – od śniadania do kolacji. Zależy, czy wybierzemy wersję bardziej lub mniej sycącą. Dla dorosłych (w wersji wytrawnej) i dla dzieci. Wspaniale mogą zastąpić uwielbiane przez najmłodszych naleśniki. Z nadzieniem ze słodkiego twarogu, z ogrodowymi owocami, z miodem, domowymi konfiturami – w każdej wersji są smakowite.

Mówi się, że podpłomyki to najstarsza forma chleba albo rodzaj prymitywnego pieczywa. To chyba jednak nie do końca prawda. Współczesne bochenki często nafaszerowane są różnymi substancjami chemicznymi – spulchniaczami, polepszaczami smaku. Proste podpłomyki jawią się więc jako zdrowa i łatwa do przygotowania alternatywa. Nie rezygnujmy z tradycji! Wracajmy do starych sprawdzonych przepisów.