Your browser does not support JavaScript! Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 130 ml letniej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle

  • 100 g koziej rolady

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 1

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę z ciasta.

2

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 2

Przykrywamy je na 5 minut ściereczką.

3

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 3

Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części i wałkujemy na okrągłe placuszki.

4

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 4

Podpłomyki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

5

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 5

Cebulę i czosnek drobno siekamy, przygotowujemy również mrożony szpinak, musztardę i śmietanę.

6

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 6

Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą, gdy się zarumienią dodajemy mrożony szpinak. Zmniejszamy ogień i podsmażamy 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy musztardę, śmietanę, sól i pieprz, podsmażamy jeszcze 3 minuty.

7

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 7

Podpłomyki serwujemy ze szpinakiem i plastrami koziego sera.

:)

Podpłomyki ze szpinakiem i kozim serem - Krok 8

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu