Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę z ciasta.
Przykrywamy je na 5 minut ściereczką.
Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części i wałkujemy na okrągłe placuszki.
Podpłomyki smażymy na suchej rozgrzanej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, przygotowujemy również mrożony szpinak, musztardę i śmietanę.
Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą, gdy się zarumienią dodajemy mrożony szpinak. Zmniejszamy ogień i podsmażamy 7 minut, aż się rozmrozi. Dodajemy musztardę, śmietanę, sól i pieprz, podsmażamy jeszcze 3 minuty.
Podpłomyki serwujemy ze szpinakiem i plastrami koziego sera.
Napisz komentarz