
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Karkówkę pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Zagotować w rondlu bulion. Dodać mięso i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut.
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty. Dodać do wywaru razem z ziemniakami i gotować następne 25 minut.
Wsypać zawartość opakowania mieszanki królewskiej i gotować jeszcze 5 minut. Ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Gotową zupę przelać do miseczek. Posypać natką pietruszki i podawać.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejZdrowa, ciepła zupa to konieczny posiłek w ciągu dnia. O każdej porze roku to pełne witamin danie powinno gościć na naszych stołach. Zdrowe zupy muszą być pełne warzyw, bo właśnie one dostarczają organizmowi niezbędnych mikroelementów i witamin. Gotujmy proste zupy, gdy mamy mniej czasu, a te bardziej skomplikowane przepisy zostawmy na spokojne dni, kiedy możemy poeksperymentować w kuchni. Niezależnie od tego, jak bardzo skomplikowany jest przepis na konkretną zupę – jedno jest pewne – to bardzo praktyczne danie. Zdrową zupę możemy ugotować na dwa dni i nie musimy się martwić o codzienne komponowanie obiadowego jadłospisu. Internet jest pełen instrukcji, jak krok po kroku przyrządzić zdrową zupę. Jeśli użyjemy wyobraźni, to nawet bez konkretnej receptury ugotujemy prostą zupę. To może być na przykład szybka zupa warzywna ze składników, które akurat mamy pod ręką. W prawie każdej domowej zamrażarce znajdzie się włoszczyzna, fasolka, parę różyczek kalafiora czy brokuła. Z takich jarzynowych „resztek” może powstać zdrowa zupa krem. Jeśli jemy mięso, to warto dodać drobiu. Zjemy wówczas zarówno pożywną, jak i zdrową zupę.
Chyba każdy z nas ma ulubiony przepis na szybką zupę warzywną. Może być tradycyjna lub zupa krem. Jarzynowa z ziemniakami lub bez. Jeśli mamy w zamrażarce bukiet mrożonych warzyw, to nie ma na co czekać – wypróbujmy zdrową zupę jarzynową, w której znajdą się polskie warzywa – fasolka szparagowa, brokuł, cukinia, marchewka i cebula. Jarzynową z ziemniakami możemy zmiksować, to popularne warzywo dobrze ją zagęści i sprawi, że danie będzie syte. Kiedy słońce mocno już grzeje i żegnamy zimowe chłody, warto pomyśleć o zdrowej zupie ze świeżych jarzyn. W takiej letniej zupie jarzynowej powinny znaleźć się sezonowe warzywa, np. kalarepka, młode ziemniaki, kalafior. Letnia zupa jarzynowa może mieć określony kolor. Zielona? Czemu nie? Dodajmy cukinię, groszek, zieloną fasolkę szparagową i brokuła. Jeśli chcemy w zimne dni zatrzymać smak lata, to krok po kroku ugotujmy sobie Zupę krem z zielonych warzyw z bitą śmietaną i kruszonką z orzechów laskowych i ziół. Gdy mamy trochę czasu, szybką zupę możemy zastąpić rosołem.
Rosół od stuleci uchodzi za bardzo zdrową zupę. Od dawna niepodzielnie króluje w wielu domach szczególnie w niedzielę. W ten dzień nie wszyscy mają ochotę na szybką zupę warzywną. Klasyczny rosół podajemy oczywiście z makaronem. Gdybyśmy jednak potrzebowali odmiany, to krok po kroku możemy przygotować rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami. Niezależnie od tego, jak go podamy, rosół rozgrzeje organizm i dostarczy mu wielu składników odżywczych.