Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Rolada szpinakowa z łososiem - Składniki

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 1

Przygotowanie szpinaku do rolady

Szpinak przesmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 2

Przygotowanie piany z białek

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 3

Przygotowanie ciasta na roladę ze szpinakiem

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę oraz zmiksowany szpinak. Delikatnie mieszamy.

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 4

Pieczenie rolady szpinakowej

Ciasto szpinakowe rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy około 15 minut w 170℃. Następnie przekładamy na czystą ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia z rolady. Studzimy.

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 5

Zwijanie rolady szpinakowej z łososiem

Na wystudzonym biszkopcie szpinakowym rozsmarowujemy serek i układamy łososia. Rolujemy dość ściśle i schładzamy roladę przez około 2 godziny. Po tym czasie całość kroimy w plastry. Pyszna rolada ze szpinakiem i łososiem gotowa!

Przepis można dowolnie modyfikować – wspaniale smakuje również rolada szpinakowa z szynką lub rolada ze szpinakiem i warzywami.

Rolada szpinakowa z łososiem

•ᴗ• Rolada szpinakowa z łososiem

Komentarze 24

  • Maria
    20 listopada 2021 o 11:11

    Robiłam tą roladę wiele razy i nigdy nie zawiodła. Pychota.

  • Ania
    24 listopada 2021 o 11:52

    Rolada jest pyszna i polecam bardzo

    • Warzywne Inspiracje
      24 listopada 2021 o 12:05

      Bardzo się cieszymy, że Ci smakuje! To pyszna przystawka na każde przyjęcie.

    • małgorzata
      6 grudnia 2021 o 15:14

      ja do serka dodaje troszkę chrzanu , jest bardziej wyrazista

    • Warzywne Inspiracje
      6 grudnia 2021 o 15:26

      Bardzo dobry pomysł! Spróbujemy Twojej wersji <3

  • Ola
    11 grudnia 2021 o 13:54

    Od lat ją przygotowuję. Kupuję Almette chrzanowy, pychotka ,Za każdym razem smakuje i nie zawodzi .Pozdrawiam ,Smacznego

    • Warzywne Inspiracje
      13 grudnia 2021 o 09:10

      Wspaniale! Rolada jest pyszna i efektowna, a pomysł z serkiem chrzanowym wart wypróbowania! Pozdrawiamy serdecznie!

  • Beata
    20 grudnia 2021 o 11:01

    Roladę robiłam już nie raz…
    Zawsze wychodzi…
    A i prezentuje się super…

    • Warzywne Inspiracje
      20 grudnia 2021 o 11:21

      Wspaniale! Wprowadzasz jakieś swoje modyfikacje? 🙂

  • Aneta
    30 grudnia 2021 o 16:45

    Dziś robię 1 raz jestem ciekawa czy wyjdzie i użyłam serka almette chrzanowego?

    • Warzywne Inspiracje
      3 stycznia 2022 o 12:11

      Koniecznie daj znać, jak smakowało <3 Mamy jeszcze 3 inne wersje przepisów na roladę szpinakową, ale zdecydowanie ten klasyczny cieszy się największym zainteresowaniem 🙂

  • Dorota
    21 stycznia 2022 o 15:27

    Super przepis pros,e o inne pozdrawiam

    • Warzywne Inspiracje
      25 stycznia 2022 o 09:50

      Wspaniale, że Ci się podoba 🙂 Zaglądaj do nas koniecznie, bo stale publikujemy nowe, pyszne przepisy!

  • Karolina
    29 stycznia 2022 o 12:34

    Dzisiaj zrobilam pierwszy raz roladę szpinakową . Bardzo szybko się ja robi .Mam nadzieję, że gością będzie smakować. Pozdrawiam

    • Warzywne Inspiracje
      31 stycznia 2022 o 09:05

      Super! Koniecznie daj znać, czy gościom smakowało!

  • Monika
    25 marca 2022 o 23:12

    Zrobiłam po raz drugi. Przepis jest bardzo dobrze wyjaśniony i pokazany, więc przygotowanie jest proste nawet dla laików. Dlatego polecam. Rolada jest wyśmienita. Daję 5 na 5.?

    • Warzywne Inspiracje
      4 kwietnia 2022 o 14:45

      Wspaniale! Bardzo się cieszymy, że wychodzi i smakuje!

  • Halina
    11 kwietnia 2022 o 14:47

    Jaki rozmiar blaszki?

    • Warzywne Inspiracje
      11 kwietnia 2022 o 16:16

      Sugerujemy, aby biszkopt szpinakowy rozsmarować na typowej blaszce piekarnikowej (czyli blasze będącej wyposażeniem każdego piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt powinien mieć po rozsmarowaniu ok. 30×40 cm (w zależności od wielkości piekarnika, może być też nieco mniejszy). Powodzenia!

  • Hanka
    14 maja 2022 o 08:30

    Czy do tej roladki mogę użyć mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ze względu na celiakię pozdrawiam

    • Warzywne Inspiracje
      16 maja 2022 o 16:44

      Najbezpieczniej byłoby raczej użyć bezglutenowego miksu uniwersalnego lub do biszkoptów 🙂 Mąka ziemniaczana może nie utrzymać ciasta biszkoptowego, natomiast mąka kukurydziana zdecydowanie zmieni smak. Miksy bezglutenowe sprawdzają się dobrze jako zamienniki mąki tradycyjnej w takich przepisach. Powodzenia <3

  • Dezi
    23 maja 2022 o 22:05

    Ale się zakręciłam na ten przepis jutro robię ???

    • Warzywne Inspiracje
      24 maja 2022 o 09:21

      Suuuper! Jest duża szansa, że ten przepis zostanie z Tobą na długo 😉 Wiele osób nie wyobraża sobie teraz imprezowego i świątecznego menu bez rolady szpinakowej 😀

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Paszteciki z cebulą i pieczarkami

Paszteciki z cebulą i pieczarkami

Komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą z granatem, pomarańczą i ziołami

Komosa ryżowa z ciecierzycą i fasolą z granatem, pomarańczą i ziołami

Kiełbasy pieczone w sosie z warzywami – idealne danie na obiad.

Pieczona kiełbasa z kukurydzą i fasolą

Zobacz więcej takich przepisów