
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Smażymy aż z kiełbasy wytopi się część tłuszczu, a kiełbasa będzie apetycznie przyrumieniona.
Czosnek obieramy, miażdżymy trzonkiem noża i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.
Cukinię kroimy w półplasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, oczyszczamy dokładnie, aby pozbyć się pestek. Kroimy papryki w paski.
Do przyrumienionej kiełbasy dodajemy czosnek oraz cebulę, podsmażamy chwilę mieszając. Dodajemy cukinię, obie papryki, dusimy przez 5 minut, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy czerwoną fasolę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej