Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Czerwona fasola „Ugotowane na parze” 425 ml

  • 200 g kiełbasy chorizo lub innej pikantnej kiełbasy

  • 1 czerwona cebula

  • 1 duża cukinia

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 750 g passaty pomidorowej

  • 1 ząbek czosnku

  • Sól i pieprz

  • Słodka papryka do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Smażymy aż z kiełbasy wytopi się część tłuszczu, a kiełbasa będzie apetycznie przyrumieniona.

Czosnek obieramy, miażdżymy trzonkiem noża i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Cukinię kroimy w półplasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, oczyszczamy dokładnie, aby pozbyć się pestek. Kroimy papryki w paski.

Do przyrumienionej kiełbasy dodajemy czosnek oraz cebulę, podsmażamy chwilę mieszając. Dodajemy cukinię, obie papryki, dusimy przez 5 minut, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

Pod koniec dodajemy czerwoną fasolę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Rozgrzewające dania na chłodne dni

Kiedy zmarznięci wracamy do domu, mamy ochotę na ciepły posiłek. Świetnie sprawdzą się w tej roli różne odmiany leczo. W jednym garnku łączymy przede wszystkim paprykę, pomidory i cebulę. W wersji z czerwoną fasolą i kukurydzą też będzie bardzo smaczne. Jeśli nie lubimy papryki, możemy przyrządzić sobie oryginalne leczo z kaszą kuskus. Ta potrawa lubi także bakłażana i cukinię. To warzywa o łagodnym smaku. Szczególnie cukinię możemy odważnie doprawiać. W zaledwie 30 minut przygotujemy na przykład leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą. Suszone pomidory, papryczka chili i kminek nadadzą tej wersji leczo wyrazisty smak. Ciągle pojawia się mnóstwo nowych przepisów tej potrawy. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak mamy ochotę na odmianę, to może zdecydujmy się na gulasz?

Dla mięsożerców – gulasz z fasolą i nie tylko

Gulaszu w kuchni nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To pyszna i sycąca potrawa, która ma wielu zwolenników. Jeśli nie mamy wiele czasu, to lepiej ugotować gulasz z wieprzowiny, która szybciej się dusi niż wołowina. Gdy nigdzie się nie spieszymy, poświęćmy dwie godziny na przyrządzenie pysznego gulaszu wołowego 3 fasolki. Zanurzone w aromatycznym sosie trzy rodzaje fasolki są kolorowe i apetyczne. Miłośnicy bezmięsnego posiłku nie muszą rezygnować z jedzenia gulaszy. Wegetariańskich odmian tej potrawy jest wiele. Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą to tylko jedna z takich propozycji. W innej ciekawej potrawie także nie ma ani grama mięsa – to chili sin carne.

Dla wegetarian chili sin carne

W zależności od tego, jakie warzywa lubimy, możemy przygotować sobie chili sin carne z soczewicy, ciecierzycy albo dyni. Tę potrawę możemy zjeść na lunch na przykład na pieczonym ziemniaku albo podać na kolację ze znajomymi chili sin carne zapiekane w miseczkach z tortilli. To lekka i smaczna potrawa.