Rozgrzewające leczo z kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą

Domowy sos pomidorowy podany w czerwonej miseczce obok quesadillas. Ikona Play

Składniki

  • Czerwona fasola „Ugotowane na parze” 425 ml
  • 200 g kiełbasy chorizo lub innej pikantnej kiełbasy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 750 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • Słodka papryka do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Smażymy aż z kiełbasy wytopi się część tłuszczu, a kiełbasa będzie apetycznie przyrumieniona.

Czosnek obieramy, miażdżymy trzonkiem noża i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Cukinię kroimy w półplasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, oczyszczamy dokładnie, aby pozbyć się pestek. Kroimy papryki w paski.

Do przyrumienionej kiełbasy dodajemy czosnek oraz cebulę, podsmażamy chwilę mieszając. Dodajemy cukinię, obie papryki, dusimy przez 5 minut, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. 

Pod koniec dodajemy czerwoną fasolę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 

•ᴗ• Domowy sos pomidorowy podany w czerwonej miseczce obok quesadillas.

Rozgrzewające dania na chłodne dni

Kiedy zmarznięci wracamy do domu, mamy ochotę na ciepły posiłek. Świetnie sprawdzą się w tej roli różne odmiany leczo. W jednym garnku łączymy przede wszystkim paprykę, pomidory i cebulę. W wersji z czerwoną fasolą i kukurydzą też będzie bardzo smaczne. Jeśli nie lubimy papryki, możemy przyrządzić sobie oryginalne leczo z kaszą kuskus. Ta potrawa lubi także bakłażana i cukinię. To warzywa o łagodnym smaku. Szczególnie cukinię możemy odważnie doprawiać. W zaledwie 30 minut przygotujemy na przykład leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą. Suszone pomidory, papryczka chili i kminek nadadzą tej wersji leczo wyrazisty smak. Ciągle pojawia się mnóstwo nowych przepisów tej potrawy. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak mamy ochotę na odmianę, to może zdecydujmy się na gulasz?

Dla mięsożerców – gulasz z fasolą i nie tylko

Gulaszu w kuchni nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To pyszna i sycąca potrawa, która ma wielu zwolenników. Jeśli nie mamy wiele czasu, to lepiej ugotować gulasz z wieprzowiny, która szybciej się dusi niż wołowina. Gdy nigdzie się nie spieszymy, poświęćmy dwie godziny na przyrządzenie pysznego gulaszu wołowego 3 fasolki. Zanurzone w aromatycznym sosie trzy rodzaje fasolki są kolorowe i apetyczne. Miłośnicy bezmięsnego posiłku nie muszą rezygnować z jedzenia gulaszy. Wegetariańskich odmian tej potrawy jest wiele. Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą to tylko jedna z takich propozycji. W innej ciekawej potrawie także nie ma ani grama mięsa – to chili sin carne.

Dla wegetarian chili sin carne

W zależności od tego, jakie warzywa lubimy, możemy przygotować sobie chili sin carne z soczewicy, ciecierzycy albo dyni. Tę potrawę możemy zjeść na lunch na przykład na pieczonym ziemniaku albo podać na kolację ze znajomymi chili sin carne zapiekane w miseczkach z tortilli. To lekka i smaczna potrawa.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Aromatyczna sałatka z makaronem farfalle, pomidorami, ogórkiem i soczewicą, podana na ceramicznym niebieskim talerzu.

Sałatka makaronowa z awokado

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

Sałatka z ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Zobacz więcej takich przepisów