Your browser does not support JavaScript! Sałatka z ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki „Ugotowane na parze” 425ml

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kalafior

  • 1 cytryna

  • 1 granat

  • 3 łyżki tahini

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka zataru

  • Kilka gałązek kolendry

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 1

Kalafior dzielimy na różyczki. W misce mieszamy z olejem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Rozkładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180°C. Po tym czasie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pieczemy przez kolejne 10 minut.

2

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 2

Łączymy tahini, sok z cytryny, przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

3

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 3

Odrywamy listki kolendry od łodyżek. Z 1/4 granatu wydłubujemy pestki.

4

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini - Krok 4

W misce układamy kalafior i ciecierzycę. Dodajemy kolendrę i granat. Posypujemy zatarem i polewamy dressingiem z tahini

:)

Sałatka z pieczonej ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu