
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Kuskus umieszczamy w miseczce, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzątkiem na około centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy talerzykiem na 5 minut, a następnie spulchniamy widelcem.
Rukolę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę siekamy w piórka, paprykę i pomidor kroimy w kostkę.
Łączymy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekany czosnek, sól oraz pieprz.
W misce umieszczamy kuskus, pomidory, kukurydzę, ser rokpol, kiełki, paprykę, cebulkę i rukolę. Polewamy dressingiem i mieszamy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej