
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Szynkę zawinąć w rulon i pokroić w plasterki. Pietruszkę posiekać.
Jajka wbić do miski. Dodać szynkę, pietruszkę i kukurydzę złocistą z czerwoną fasolą. Delikatnie wymieszać.
Masę jajeczną przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej