
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
Odsączoną kukurydzę i opłukaną na sicie fasolę przekładamy do salaterki.
Paprykę, cebulę i pomidory bez gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy.
Doprawiamy cukrem, kminem, świeżą kolendrą, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Mieszamy.
Podajemy w muszelkach taco lub z kukurydzianymi nachosami.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej