
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- łatwe
Dynię kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Połówki skrapiamy oliwą i oprószamy solą.
Pieczemy 20 minut w 190 stopniach C.
Kaszetkę rozmrażamy na patelni.
Kaszetkę mieszamy z 150 g startego sera.
Podpieczone dynie wypełniamy farszem z sera i Kaszetki. Posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy około 30 minut w 190 stopniach C lub do chwili aż dynia będzie miękka.
Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej