
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
Fasolę przesypujemy do miski i rozgniatamy widelcem niezbyt dokładnie.
Dodajemy posiekaną dymkę, startą na cukinię, mąkę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smażymy niewielkie placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i bazyliowego pesto przygotowujemy sos do placków.
Gorące placki podajemy z sosem czosnkowym.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej