
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Na 30 ml oleju podsmażamy lekko mąkę. Zalewamy chłodnym napojem roślinnym energicznie mieszając.
Podgrzewamy często mieszając. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, gdy sos zgęstnieje.
Posiekany czosnek szklimy na niewielkiej ilości oleju (ok. 10 ml). Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wsypujemy Kaszetkę i podgrzewamy kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego, następnie układamy warstwowo makaron, porcję kaszy z warzywami i sosu. Powtarzamy do wypełnienia naczynia, kończymy warzywami i sosem.
Zapiekamy około 20-30 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej