Na 30 ml oleju podsmażamy lekko mąkę. Zalewamy chłodnym napojem roślinnym energicznie mieszając.
Podgrzewamy często mieszając. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, gdy sos zgęstnieje.
Posiekany czosnek szklimy na niewielkiej ilości oleju (ok. 10 ml). Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wsypujemy Kaszetkę i podgrzewamy kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego, następnie układamy warstwowo makaron, porcję kaszy z warzywami i sosu. Powtarzamy do wypełnienia naczynia, kończymy warzywami i sosem.
Zapiekamy około 20-30 minut w 180 stopniach C.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Napisz komentarz