Your browser does not support JavaScript!

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini

Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g korzenia selera
  • 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 150 g marchwi
  • 130 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)
  • 125 ml oleju
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g cebuli
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2-3 płaty glonów nori
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 1

Glony mielimy z majerankiem na puder.

2.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 2

Seler obieramy, kroimy na 1,5-cm plastry i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

3.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 3

Do mąki dolewamy około 125-150 ml wody. Mieszamy do uzyskania gęstej emulsji.

4.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 4

Startą marchewkę i pietruszkę przesmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Gdy zmiękną, dolewamy przecier pomidorowy i ocet. Dodajemy liście laurowe, płatki chili i ziele angielskie. Dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy oliwki i osączoną z zalewy fasolę cannellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 5

Ugotowane plastry selera obtaczamy w pudrze z glonów, a następnie w gęstym cieście z mąki i wody. Smażymy na złoty kolor na oleju. Usmażone plastry seleryby układamy w sosie z warzyw.

Smacznego!

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.