Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini

Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g korzenia selera
  • 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 150 g marchwi
  • 130 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)
  • 125 ml oleju
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g cebuli
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2-3 płaty glonów nori
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Składniki

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 1

Glony mielimy z majerankiem na puder.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 2

Seler obieramy, kroimy na 1,5-cm plastry i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 3

Do mąki dolewamy około 125-150 ml wody. Mieszamy do uzyskania gęstej emulsji.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 4

Startą marchewkę i pietruszkę przesmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Gdy zmiękną, dolewamy przecier pomidorowy i ocet. Dodajemy liście laurowe, płatki chili i ziele angielskie. Dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy oliwki i osączoną z zalewy fasolę cannellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 5

Ugotowane plastry selera obtaczamy w pudrze z glonów, a następnie w gęstym cieście z mąki i wody. Smażymy na złoty kolor na oleju. Usmażone plastry seleryby układamy w sosie z warzyw.

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini

•ᴗ• Świąteczny obiad: filety rybne z fasolką w pomidorach na drewnianej tacy, otoczone bożonarodzeniową dekoracją.
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20białej%20fasoli%20cannellini%20firmy%20Bonduelle.

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z kuskusem, rokpolem i kukurydzą

Sałatka z kuskusem, rokpolem i kukurydzą

Bułka pszenna z ziarnami sezamu i pieczoną ciecierzycą na drewnianej desce.

Chlebek z cieciorką i sezamem

Sałatka z burakami i groszkiem

Sałatka z burakami i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów