Your browser does not support JavaScript! Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspiruj膮ce przepisy. Czy chcesz, aby Ci臋 o nich powiadamia膰?

Sk艂adniki

  • 1 puszka Bia艂ej fasoli Cannellini 鈥淯gotowane na parze鈥 Bonduelle 425 ml

  • 500 g korzenia selera

  • 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru

  • 150 g marchwi

  • 130 g m膮ki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)

  • 125 ml oleju

  • 100 g zielonych oliwek

  • 100 g korzenia pietruszki

  • 100 g cebuli

  • 50 ml octu jab艂kowego

  • 3 艂y偶eczki majeranku

  • 2-3 p艂aty glon贸w nori

  • 2-3 li艣cie laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 z膮bki czosnku

  • 陆 艂y偶eczki p艂atk贸w chili

  • S贸l i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Ojczyzn膮 fasoli jest Ameryka. Wyr贸偶nia si臋 nawet do 90 gatunk贸w fasoli. Te najpopularniejsze rozr贸偶nia si臋 po wielko艣ci, kolorze oraz pochodzeniu: teksa艅ska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska bia艂a fasola Coco, w艂oskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zosta艂y rozpowszechnione na ca艂ym 艣wiecie dzi臋ki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini - Krok 1

Glony mielimy z majerankiem na puder.

2

Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini - Krok 2

Seler obieramy, kroimy na 1,5-cm plastry i gotujemy w osolonym wrz膮tku do mi臋kko艣ci.

3

Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini - Krok 3

Do m膮ki dolewamy oko艂o 125-150 ml wody. Mieszamy do uzyskania g臋stej emulsji.

4

Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini - Krok 4

Start膮 marchewk臋 i pietruszk臋 przesma偶amy z posiekan膮 cebul膮 i czosnkiem. Gdy zmi臋kn膮, dolewamy przecier pomidorowy i ocet. Dodajemy li艣cie laurowe, p艂atki chili i ziele angielskie. Dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy oliwki i os膮czon膮 z zalewy fasol臋 cannellini. Doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem.

5

Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini - Krok 5

Ugotowane plastry selera obtaczamy w pudrze z glon贸w, a nast臋pnie w g臋stym cie艣cie z m膮ki i wody. Sma偶ymy na z艂oty kolor na oleju. Usma偶one plastry seleryby uk艂adamy w sosie z warzyw.

:)

Seleryba po grecku z oliwkami i fasol膮 cannellini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu