Your browser does not support JavaScript! Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g korzenia selera

  • 300 ml passaty pomidorowej lub przecieru

  • 150 g marchwi

  • 130 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej)

  • 125 ml oleju

  • 100 g zielonych oliwek

  • 100 g korzenia pietruszki

  • 100 g cebuli

  • 50 ml octu jabłkowego

  • 3 łyżeczki majeranku

  • 2-3 płaty glonów nori

  • 2-3 liście laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ łyżeczki płatków chili

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 1

Glony mielimy z majerankiem na puder.

2

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 2

Seler obieramy, kroimy na 1,5-cm plastry i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

3

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 3

Do mąki dolewamy około 125-150 ml wody. Mieszamy do uzyskania gęstej emulsji.

4

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 4

Startą marchewkę i pietruszkę przesmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem. Gdy zmiękną, dolewamy przecier pomidorowy i ocet. Dodajemy liście laurowe, płatki chili i ziele angielskie. Dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy oliwki i osączoną z zalewy fasolę cannellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini - Krok 5

Ugotowane plastry selera obtaczamy w pudrze z glonów, a następnie w gęstym cieście z mąki i wody. Smażymy na złoty kolor na oleju. Usmażone plastry seleryby układamy w sosie z warzyw.

:)

Seleryba po grecku z oliwkami i fasolą cannellini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu