
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
Kapustę parzymy kilka minut we wrzątku, aż liście zmiękną.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy czosnek i przesmażamy risotto. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wycinamy zgrubiałe części liści i wypełniamy je risotto. Zwijamy ściśle gołąbki.
Gołąbki obsmażamy z każdej strony na patelni.
Na tej samej patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory i przesmażamy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na sosie pomidorowym układamy gołąbki i zapiekamy około 40-45 minut lub do miękkości
kapusty.
I gotowe!
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej