Kolorowe, pełne smaku i wartości odżywczych – takie są strączki! Są podstawą kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, ale doskonale smakują też jako urozmaicenie dań mięsnych i… deserów. Co jeszcze potrafią strączki?
Czy wiesz, że 10 lutego to Światowy Dzień Strączków? World Pulses Day to wspaniała okazja, aby przypomnieć sobie, dlaczego strączki są tak wyjątkowe. Zaczynamy!
- Po pierwsze – są różnorodne: strączki to prawdziwa feeria barw, kształtów i smaków. Kolorowe fasole, chrupiąca cieciorka, smakowita soczewica – jest ich mnóstwo. Do najbardziej popularnych strączków w Polsce zaliczamy zielony groszek – ten od Bonduelle wyrasta na polach malowniczych Kujaw, gdzie doglądamy go od ziarenka. Aby zachować maksimum wartości odżywczych oraz odpowiednią konsystencję, groszek trafia do opakowań zaledwie w kilka godzin od zebrania z pola.
- Po drugie – są sycące: strączki zawdzięczają swoją moc dużej ilości wartościowego białka. Są źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych – żelaza, wapnia, potasu, jodu, fosforu i magnezu. To sprawia, że idealnie nadają się do dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Nawet niewielka porcja fasolki może sprawić, że zwykła zupa stanie się sycącym daniem jednogarnkowym.
- Po trzecie – są uniwersalne: sprawdzą się w różnych daniach. Kremowa konsystencja i lekko orzechowy smak cieciorki to doskonała podstawa hummusu, past warzywnych, a nawet deserów. Chrupiące i kolorowe strączki ugotowane na parze wspaniale urozmaicają sałatki, potrawki oraz warzywne burgery. Ich moc wykorzystaliśmy też do stworzenia Warzywio – wyjątkowych makaronów w 100% z warzyw, naturalnie bez glutenu.