Kolorowe, pełne smaku i wartości odżywczych – takie są strączki! Są podstawą kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, ale doskonale smakują też jako urozmaicenie dań mięsnych i… deserów. Co jeszcze potrafią strączki?
Rośliny strączkowe do jedzenia na słodko i wytrawnie
Roślina strączkowa – dla każdego coś dobrego
Najsmaczniejsze i najzdrowsze rośliny strączkowe – poznaj ich możliwości
Rośliny strączkowe do jedzenia na słodko i wytrawnie
Czy wiesz, że 10 lutego to Światowy Dzień Strączków? World Pulses Day to wspaniała okazja, aby przypomnieć sobie, dlaczego strączki są tak wyjątkowe. Zacznijmy od podstaw. Które z warzyw należą do strączków?
Rośliny strączkowe – przykłady:
- bób;
- fasola;
- groch;
- ciecierzyca;
- soczewica;
- soja.
Warzywa strączkowe są niezwykle zdrowe. Te rośliny wysokobiałkowe zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na dolegliwości układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę typu 2. Na uwagę zasługuje fakt, że strączkowe pyszności uważane są za pożywienie o działaniu przeciwnowotworowym.
Roślina strączkowa – dla każdego coś dobrego
Po pierwsze nasiona roślin strączkowych są różnorodne. To prawdziwa feeria barw, kształtów i smaków. Kolorowe fasole, chrupiąca cieciorka, smakowita soczewica – jest ich mnóstwo. Do najbardziej popularnych strączków w Polsce zaliczamy zielony groszek – ten od Bonduelle wyrasta na polach malowniczych Kujaw, gdzie doglądamy go od ziarenka. Aby zachować maksimum wartości odżywczych oraz odpowiednią konsystencję, groszek trafia do opakowań zaledwie w kilka godzin od zebrania z pola.
Rośliny strączkowe – białko
Strączki są niesamowicie sycące. Zawdzięczają swoją moc dużej ilości wartościowego białka. Są źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych – żelaza, wapnia, potasu, jodu, fosforu i magnezu. To sprawia, że idealnie nadają się do dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Nawet niewielka porcja fasolki bądź innych strączków bogatych w białko może sprawić, że zwykła zupa stanie się sycącym daniem jednogarnkowym.
Jeżeli szukasz przepisu na dania z pysznymi strączki, sprawdź ciekawe propozycje na imprezowe przekąski z tymi wyjątkowymi warzywami.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze rośliny strączkowe – poznaj ich możliwości
Rośliny strączkowe do jedzenia są uniwersalne. Bez problemu sprawdzą się w różnych daniach. Kremowa konsystencja i lekko orzechowy smak cieciorki to doskonała podstawa hummusu, past warzywnych, a nawet deserów. Chrupiące i kolorowe strączki ugotowane na parze wspaniale urozmaicają sałatki, potrawki oraz warzywne burgery. Ich moc wykorzystaliśmy też do stworzenia produktu idealnego na główne danie – kaszetki Good Lunch.