Chcesz, aby te święta były nie tylko pyszne, ale też zdrowe? Postaw na warzywa i roślinne dodatki! Wspaniale urozmaicą każde danie, a nawet… desery!

Jeśli lubisz tradycyjną polską kuchnię, wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych świątecznych dań, aby poczuć się zdrowo. Postaw na warzywa! Jak wzbogacić tradycyjne dania o porcję warzyw?

  • lubisz rybę po grecku? Aby zrównoważyć kwaskowy smak pomidorów, dodaj do warzyw naturalnie słodką kukurydzę. Możesz ją wcześniej zblendować lub dorzucić w całości – będzie dodatkowo przyjemnie chrupać.
  • chcesz, aby śledź był prawdziwie królewski? Dodaj do niego czerwoną fasolę ugotowaną na parze – dzięki temu w potrawie pojawi się piękny rubinowy akcent i smak. Zobacz!
  • czekasz z niecierpliwością na wigilijny barszcz? Będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej wykwintny, jeśli dodasz do niego konfitowane grzyby i zielony groszek. Sprawdź, jak to zrobić!
  • sięgając po deser masz wyrzuty sumienia? Nie tym razem! Spróbuj korzennych trufli z fasoli – smakiem nie ustępują dużo bardziej kalorycznym słodkościom. Jeśli zabrakło Ci czasu na przygotowanie piernika staropolskiego, koniecznie wypróbuj przepis na piernik z cieciorki!