Czy wiesz, że w trosce o Twoją zdrową i smaczną dietę już wiele lat temu postawiliśmy sobie za cel ograniczyć stosowanie środków ochrony roślin do minimum?

Redukujemy pestycydy

Misją Bonduelle jest promowanie żywności pochodzenia roślinnego, inspirowanie do zwiększania ilości warzyw w codziennej diecie. Przykładamy ogromną uwagę do jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności. W uprawach nadzorowanych przez agronomów Bonduelle stawiamy na ograniczenie stosowania środków ochrony roślin do minimum. Już teraz oferujemy warzywa z oznaczeniem “Bez pozostałości pestycydów” – kukurydzę, groszek w puszce oraz mrożony, fasolki szparagowe i brokuły. To nasza gwarancja, że każda partia jest przebadana w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych, gdzie weryfikowany jest brak pozostałości pestycydów (<0,01 mg/kg).

Ograniczenie stosowania środków ochrony roślin jest jednym z filarów zrównoważonego rolnictwa wspieranego przez Bonduelle. Warzywa uprawiane są na polach współpracujących z nami rolników, przy wsparciu agronomów Bonduelle, którzy podejmują kluczowe decyzje dotyczące sposobu uprawy. Ograniczenie stosowania środków ochrony roślin jest możliwe dzięki zastosowaniu alternatywnych sposobów upraw, UTU (Uproszczoną Technikę Uprawy) czy nowoczesnym systemom nawadniania.