
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- łatwe
Czekoladę roztapiamy z masłem i masłem orzechowym. Odstawiamy.
Buraczki miksujemy na mus.
W misce mieszamy buraczki z pozostałymi składnikami.
Przekładamy do foremki o wymiarach około 20 x 20 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. Gotowe brownie powinno być upieczone, ale wciąż wilgotne.
Oprószamy kakao lub cukrem pudrem według uznania.
I gotowe!
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej