Z jajek, mąki, mleka i soku z buraków przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Za pomocą rózgi kuchennej lub miksera miksujemy składniki na gładką masę. Dodajemy sól i 2 łyżki oliwy (30 ml). Odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Na suchej patelni prażymy orzechy.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną botwinkę i podsmażamy. Dodajemy cieciorkę i szpinak. Gdy szpinak zacznie wiotczeć, doprawiamy do smaku solą, obficie pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie zdejmujemy z ognia.
Naleśniki smarujemy twarożkiem. Na połowie układamy porcję farszu, posypujemy orzechami, pieprzem i składamy na pół. Następnie zawijamy roladki jak pokazano na zdjęciu i podajemy.
Napisz komentarz