
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Czekoladę roztapiamy z miodem na najmniejszym ogniu lub w kąpieli wodnej.
Rodzynki namaczamy w rumie lub zalewamy ekstraktem waniliowym.
Odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę miksujemy z rodzynkami, śmietanką i połową kakao. Po
chwili dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz miksujemy.
Schładzamy masę przez 2-3 godziny lub przez całą noc.
Formujemy okrągłe trufle i obtaczamy je w kakao.
i gotowe!
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej