
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Obrać czosnek i drobno posiekać.
Rozgrzać na patelni jedną łyżkę masła. Wrzucić posiekany czosnek i krótko przesmażyć. Dodać fasolkę szparagową (bez wcześniejszego rozmrażania) i smażyć 3 minuty.
W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło. Wbić jajka. Zmniejszyć płomień i smażyć do momentu, aż białko się zetnie. Nabrać łyżką masło ze smażenia jajek i polać żółtka. Czynność powtórzyć. Żółtko powinno lekko zgęstnieć.
Przygotować dwa talerze. Rozłożyć na nich fasolkę, a na nią delikatnie przełożyć jajka. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej