Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem

Składniki

  • 1 słoik Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 125 g masła
  • 120 g cebuli
  • 25 g cukru
  • 15 g bułki tartej
  • 15 g soli
  • 8 g kolorowego pieprzu
  • 100 ml octu winnego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Składniki

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 1

Kolorowy pieprz zalewamy octem i pół szklanki gorącej wody. Dodajemy 15 g soli i 25 g cukru. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny lub dzień wcześniej.

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 2

Na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy zmięknie, dodajemy stopniowo mięso, podsmażając je lekko. Jak najmniej rozdrabniamy je łopatką, by nie podeszło wodą. Do podsmażonego mięsa dodajemy oczyszczone wątróbki, pozostałe masło i sypkie przyprawy. Przykrywamy i dusimy 2-3 minuty. Wątróbka powinna się ściąć, ale pozostać lekko surowa w środku. Studzimy.

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 3

Wystudzone mięso miksujemy w malakserze. Przekładamy do dużej miski i dodajemy żółtka, kremówkę, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy.

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 4

Następnie dodajemy pieprz osączony z zalewy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 5

Pianę z białek ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą pasztetową. Na koniec dodajemy pokrojone pieczarki i przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości ok. 30 cm. Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Studzimy.

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem

•ᴗ• Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem
http://Słoik%20marynowanych%20pieczarek%20marki%20Bonduelle.

Pieczarki Marynowane

Pieczarki marynowane tradycyjne od Bonduelle to idealna przekąska na co dzień, jak i na przyjęcie. Sprawdzą się idealnie także jako dodatek do dań obiadowych, jak i śniadania – np. do omletu. Dodadzą potrawie charakteru i wyjątkowego smaku.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pasztet z buraczków i migdałów

Pasztet z buraczków i migdałów

Sałatka wielkanocna

Sałatka wielkanocna

Frittata pełna smaku

Frittata

Zobacz więcej takich przepisów