Your browser does not support JavaScript! Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 słoik Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 4 jajka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 200 g śmietanki kremówki 36%

  • 125 g masła

  • 120 g cebuli

  • 25 g cukru

  • 15 g bułki tartej

  • 15 g soli

  • 8 g kolorowego pieprzu

  • 100 ml octu winnego

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)


Przygotowanie

1

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 1

Kolorowy pieprz zalewamy octem i pół szklanki gorącej wody. Dodajemy 15 g soli i 25 g cukru. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny lub dzień wcześniej.

2

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 2

Na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy zmięknie, dodajemy stopniowo mięso, podsmażając je lekko. Jak najmniej rozdrabniamy je łopatką, by nie podeszło wodą. Do podsmażonego mięsa dodajemy oczyszczone wątróbki, pozostałe masło i sypkie przyprawy. Przykrywamy i dusimy 2-3 minuty. Wątróbka powinna się ściąć, ale pozostać lekko surowa w środku. Studzimy.

3

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 3

Wystudzone mięso miksujemy w malakserze. Przekładamy do dużej miski i dodajemy żółtka, kremówkę, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy.

4

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 4

Następnie dodajemy pieprz osączony z zalewy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem - Krok 5

Pianę z białek ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą pasztetową. Na koniec dodajemy pokrojone pieczarki i przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości ok. 30 cm. Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Studzimy.

:)

Pasztet domowy z marynowanymi pieczarkami i kolorowym pieprzem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu