
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- trudne
Udka dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę opiekamy na palniku. Wrzucamy udka, pokrojone warzywa i przyprawy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania klarownego rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Mięso kroimy na małe kawałki (bez skóry). Drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki.
Odlewamy ok. pół szklanki rosołu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia.
Resztę rosołu powoli podgrzewamy, dodajemy gotową żelatynę, ciągle mieszając. Chwilę podgrzewamy, starając się nie dopuścić do zagotowania.
Na dno miseczek układamy po łyżce kukurydzy z groszkiem.
Następnie kawałki kurczaka. Posypujemy czosnek i natką. Zalewamy wywarem.
Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki, aby galareta stężała. Gotową galaretę podajemy z octem lub cytryną.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej