Your browser does not support JavaScript! Jajka faszerowane pieczarkami i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml

  • 200g pieczarek

  • 6 jajek

  • Szczypior z dymki

  • Kilka łyżek majonezu

  • Żółty ser do posypania

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej lub masło do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Przygotowanie

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy.

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Gdy jajka przestygną, delikatnie obieramy je ze skorupek.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pieczarki przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą. Studzimy.

Jajka kroimy nożem na pół i wyjmujemy żółtka. W miseczce umieszczamy żółtka, rozgniatamy je spodem widelca. Dodajemy pieczarki, pół puszki kukurydzy, ¾ szczypiorku, 1-2 łyżki majonezu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Połówki jajek nadziewamy powstałym farszem, posypujemy je tartym na tarce serem.

:)

Jajka faszerowane pieczarkami i kukurydzą - Krok 2

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu