Tarta z boczkiem i zielonym groszkiem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

3

Formę na ciasto smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tatą. Wykładamy spód i boki formy ciastem. Obcinamy wystające poza formę kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Aby ciasto “nie wstało” podczas pieczenia, układamy na nim papier do pieczenia i obciążamy dużą garścią fasoli lub ryżu. Pieczemy w 180 st. C przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

2

Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni. Cebulę siekamy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni aż się zeszkli.

W misce łączymy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto wykładamy plastry boczku (zostawiamy 3 plastry), cebulę, 1/2 puszki groszku ekstradrobnego. Dodajemy kilka cienkich plastrów parmezanu. Zalewamy wszystko masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie po ok. 10 minutach na tartę układamy pozostałe plastry boczku.

4

Tartę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

5

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Groszek Drobny

Groszek od Bonduelle ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Idealny do użycia w daniach zimnych i na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Tosty z grilla

Tosty z grilla

Babeczki jajeczne z szynką i groszkiem

Babeczki jajeczne z szynką i groszkiem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Koreczki z pieczarkami

Zobacz więcej takich przepisów