Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

3

Formę na ciasto smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tatą. Wykładamy spód i boki formy ciastem. Obcinamy wystające poza formę kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Aby ciasto „nie wstało” podczas pieczenia, układamy na nim papier do pieczenia i obciążamy dużą garścią fasoli lub ryżu. Pieczemy w 180 st. C przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

2

2

Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni. Cebulę siekamy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni aż się zeszkli.

W misce łączymy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto wykładamy plastry boczku (zostawiamy 3 plastry), cebulę, 1/2 puszki groszku ekstradrobnego. Dodajemy kilka cienkich plastrów parmezanu. Zalewamy wszystko masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie po ok. 10 minutach na tartę układamy pozostałe plastry boczku.

5

4

Tartę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

:)

5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Łukasz

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu