Formę na ciasto smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tatą. Wykładamy spód i boki formy ciastem. Obcinamy wystające poza formę kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Aby ciasto “nie wstało” podczas pieczenia, układamy na nim papier do pieczenia i obciążamy dużą garścią fasoli lub ryżu. Pieczemy w 180 st. C przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni. Cebulę siekamy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni aż się zeszkli.
W misce łączymy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Na upieczone ciasto wykładamy plastry boczku (zostawiamy 3 plastry), cebulę, 1/2 puszki groszku ekstradrobnego. Dodajemy kilka cienkich plastrów parmezanu. Zalewamy wszystko masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. W międzyczasie po ok. 10 minutach na tartę układamy pozostałe plastry boczku.
Tartę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.
Napisz komentarz