Z 250 g mąki, 150 g masła, 2 żółtek oraz ⅓ łyżeczki soli zagniatamy krótko kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Owijamy w folię i schładzamy około 30 minut.
Na patelni roztapiamy 50 g masła. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodajemy zamrożony szpinak. Powoli smażymy pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
3 jajka rozkłócamy z kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Podpiekamy 10 minut w 200℃ i lekko studzimy. Spód posypujemy startym serem.
Na ser wykładamy podsmażony szpinak i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 20-25 minut w 180℃ lub do całkowitego ścięcia tarty.
Na stare lata stawiam pierwsze kroki w takich wypiekach,a Pani przepis ujął mnie prostotą i logiką…no i super te ciekawostki na koniec.Gratuluję .
Bardzo nam miło! O to właśnie chodzi w kuchni – żeby było prosto i pysznie <3