
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Z 250 g mąki, 150 g masła, 2 żółtek oraz ⅓ łyżeczki soli zagniatamy krótko kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Owijamy w folię i schładzamy około 30 minut.
Na patelni roztapiamy 50 g masła. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodajemy zamrożony szpinak. Powoli smażymy pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
3 jajka rozkłócamy z kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Podpiekamy 10 minut w 200℃ i lekko studzimy. Spód posypujemy startym serem.
Na ser wykładamy podsmażony szpinak i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 20-25 minut w 180℃ lub do całkowitego ścięcia tarty.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Na stare lata stawiam pierwsze kroki w takich wypiekach,a Pani przepis ujął mnie prostotą i logiką…no i super te ciekawostki na koniec.Gratuluję .
Bardzo nam miło! O to właśnie chodzi w kuchni – żeby było prosto i pysznie <3