To, że jedzenie musi nie tylko smakować, ale również apetycznie wyglądać, wie każdy miłośnik gotowania. Bogato ilustrowane książki kucharskie, cieszące się coraz większą popularnością blogi kulinarne, czy królujący na Instagramie hashtag foodporn pokazują, że jemy także oczami. Są jednak warzywa np. brokuł, które po przyrządzeniu łatwo tracą kolor i stają się mało apetyczne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Poznaj wskazówki gotowania zielonych warzyw.
Warzywa gotowane do obiadu i nie tylko – co zrobić, by były chrupiące i pełne witamin?
Zielone warzywa liściaste, z różyczkami, strączkowe – sekrety gotowania
Jak długo gotować zielone pyszności?
Warzywa gotowane do obiadu i nie tylko – co zrobić, by były chrupiące i pełne witamin?
Wróćmy na chwilę do lekcji biologii. Rośliny zawierają związek organiczny zwany chlorofilem, który jest niezbędnym składnikiem fotosyntezy. Odpowiada również za charakterystyczny odcień warzyw zielonych.
Niewiele osób jednak wie, że cząsteczki chlorofilu w bardzo wysokich temperaturach (lub pod wpływem działania kwasu) wytrącają magnez i stają się feofityną. Substancja ta nadaje warzywom szarawego zabarwienia i odbiera im soczysty, zielony kolor.
Co to oznacza w praktyce?
Jeśli przygotowywane przez ciebie warzywa zielone, np. brokuł, szpinak, fasolka szparagowa albo groszek po ugotowaniu stają się szare, to najpewniej są rozgotowane.
Jeżeli chcesz jeść więcej warzyw i poszukujesz przepisów na pyszne dania, poznaj nasze wskazówki dotyczące diety wegetariańskiej.
Zielone warzywa liściaste, z różyczkami, strączkowe – sekrety gotowania
Aby warzywa pozostały chrupiące, pełne składników odżywczych i soczyście zielone, należy gotować je we właściwy sposób. Nie jest to trudne, jednak musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach.
Jak długo gotuje się brokuł? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Aby jego różyczki były idealne, nie możesz ich rozgotować. W tym celu usuń niepotrzebną łodygę, której obecność znacznie wydłuża cały proces. Gdy trzon jest jeszcze twardy, najsmaczniejsza część warzywa staje się już zbyt miękka.
Aby zachować wartości odżywcze zielonego warzywa, nie wkładaj go do zimnej wody i nie podgrzewaj całości razem. Zdecydowanie lepiej jest wrzucić brokuł czy groszek na wrzątek. To sprawi, że pory warzywa się zamkną, chroniąc ukryte we wnętrzu dobroczynne składniki. Jest to również metoda, która umożliwia precyzyjniejszą kontrolę czasu gotowania.
Nie bój się wysokiej temperatury. Warzywa liściaste i inne warzywa zielone lepiej gotują się krótko, ale w bardzo gorącej wodzie. Dzięki temu unikniesz wytrącania się magnezu i przemiany chlorofilu.
Aby warzywa gotowane na parze albo we wrzątku nie rozpadły się podczas gotowania i zachowały swoje właściwości, co kilka chwil sprawdzaj poziom ugotowania widelcem. Kiedy będzie on gładko zatapiał się w warzywie, czym prędzej wyłącz kuchenkę i przecedź zielone pyszności. Następnie dokładnie opłucz je pod zimną wodą. Zachowasz dzięki temu kolor fasolki czy szpinaku i zapobiegniesz ich szarzeniu.
Jak długo gotować zielone pyszności?
Teraz czas na konkrety. Zastosuj się do powyższych porad, a staniesz się mistrzem gotowania zielonych warzyw! Pozostaje jedynie kwestia czasu. Ile gotuje się brokuł czy inne warzywa gotowane do obiadu?
Jak długo gotować zielone warzywa?
- brokuł – od 5 do 7 minut;
- fasolka szparagowa – ok. 10 minut;
- zielony groszek – od 3 do 5 minut;
- bób – od 10 do 15 minut;
- liście szpinaku – od 2 do 5 minut;
- brukselka – od 5 do 7 minut;
- liście szczawiu – od 3 do 5 minut.
Gotowanie warzyw może być czasochłonne i skomplikowane, szczególnie dla osób, które mają napięty harmonogram. Czyszczenie, obieranie i krojenie świeżych warzyw, a także pilnowanie odpowiedniej długości gotowania wymaga czasu i wysiłku, których czasami po prostu nie mamy. W takich sytuacjach warzywa w puszkach Bonduelle okazują się być doskonałą alternatywą, umożliwiającą szybkie i łatwe przygotowanie zdrowych posiłków. To jest szczególnie cenne, gdy każda minuta jest na wagę złota!