Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Chcesz przygotować aromatyczne wege curry bez mięsa, ale ze składnikiem, który dostarczy pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego? Wypróbuj nasz przepis na afgańskie curry wegetariańskie z czerwoną fasolą Kidney i poznaj moc strączków!

Przygotowanie

Krok 1. W rondlu rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy.


Krok 2. W moździerzu rozdrabniamy kumin i kolendrę, wrzucamy do rondla razem z miętą i smażymy 2 minuty.

Gotowanie pomidorów w garnku

Krok 3. Do przypraw dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 7 minut.

Podsmażanie cebuli i czosnku na patelni

Krok 4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę. Wrzucamy posiekaną drobno czerwoną cebulę, a po 3 minutach posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.

Dodawanie czerwonej fasoli do sosu.

Krok 5. Wlewamy bulion oraz pomidory. Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą na sitku. Dodajemy ją do sosu i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 15 – 20 minut, aż sos trochę zgęstnieje.

Afgańskie curry z fasoli z pietruszką.

Krok 6. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane orzeszkami ziemnymi, ziarnami granatu i świeżą kolendrą lub pietruszką.

•ᴗ• Afgańskie curry fasolowe - gotowe danie
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20czerwonej%20fasoli%20marki%20Bonduelle.

Czerwona Fasola Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Czerwona Fasola „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, różnych pastach czy jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej.

Przepis na curry wege, czyli moc strączków

Curry to sposób przyrządzania jednogarnkowych dań charakterystycznych zwłaszcza dla kuchni południowo-wschodniej Azji. To wybrane składniki, które dusi się w pełnym przypraw sosie i podaje z chlebkami naan lub ryżem. Nie zawsze jest to danie mięsne, bo równie często spotykane jest wegetariańskie curry z warzywami lub serem.

W naszym przepisie postawiliśmy na czerwoną fasolę Kidney, która ze względu na swoje właściwości, może być dobrym zamiennikiem mięsa, bo zawiera ponad 21 g białka na 100g. Jest też źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, potasu, witamin z grupy B. Wykazano jej działanie antynowotworowe, pozytywny wpływ na chorych na cukrzycę czy choroby układu krążenia i serca. To jedna z roślin strączkowych o ogromnej mocy!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wegetariański tatar z buraczków - gotowe danie

Wegetariański tatar z buraczków

Domowe trufle czekoladowe oprószone kakao, idealne jako deser.

Czekoladowe trufle z czerwonej fasoli

Sałatka z komosą ryżową i warzywami

Sałatka z komosą ryżową, kukurydzą i warzywami

Zobacz więcej takich przepisów