Chcesz przygotować aromatyczne wege curry bez mięsa, ale ze składnikiem, który dostarczy pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego? Wypróbuj nasz przepis na afgańskie curry wegetariańskie z czerwoną fasolą Kidney i poznaj moc strączków!
Krok 1. W rondlu rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy.
Krok 2. W moździerzu rozdrabniamy kumin i kolendrę, wrzucamy do rondla razem z miętą i smażymy 2 minuty.
Krok 3. Do przypraw dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około 7 minut.
Krok 4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę. Wrzucamy posiekaną drobno czerwoną cebulę, a po 3 minutach posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
Krok 5. Wlewamy bulion oraz pomidory. Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą na sitku. Dodajemy ją do sosu i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 15 – 20 minut, aż sos trochę zgęstnieje.
Krok 6. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane orzeszkami ziemnymi, ziarnami granatu i świeżą kolendrą lub pietruszką.
Przepis na curry wege, czyli moc strączków
Curry to sposób przyrządzania jednogarnkowych dań charakterystycznych zwłaszcza dla kuchni południowo-wschodniej Azji. To wybrane składniki, które dusi się w pełnym przypraw sosie i podaje z chlebkami naan lub ryżem. Nie zawsze jest to danie mięsne, bo równie często spotykane jest wegetariańskie curry z warzywami lub serem.
W naszym przepisie postawiliśmy na czerwoną fasolę Kidney, która ze względu na swoje właściwości, może być dobrym zamiennikiem mięsa, bo zawiera ponad 21 g białka na 100g. Jest też źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, potasu, witamin z grupy B. Wykazano jej działanie antynowotworowe, pozytywny wpływ na chorych na cukrzycę czy choroby układu krążenia i serca. To jedna z roślin strączkowych o ogromnej mocy!
Napisz komentarz