Tagliatelle z dyniowym pesto
Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Czosnek kroimy drobno. Blendujemy orzechy i czosnek razem z puree z dyni, parmezanem i oliwą, dolewając stopniowo wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Powinno przypominać gęsty mus.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki orzechami włoskimi.
Farfalle z dynią, fasolką i szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy zamrożoną dynię i fasolkę. Smażymy około 8 minut, aż się rozmrożą, a dynia zmięknie.
Dodajemy posiekany czosnek, suszone pomidory pokrojone w paski, ¼ oleju z suszonych pomidorów i szpinak. Smażymy jeszcze 4 minuty.
Dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Wykładamy na talerze, posypujemy kozim serem i pestkami dyni.
Napisz komentarz