
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Bób wrzucamy do wrzątku z solą i cukrem. Gotujemy ok. 10 minut.
Ugotowany bób ochładzamy i łuskamy.
Boczek kroimy i podsmażamy na patelni.
Koperek drobno siekamy. Bób łączymy z groszkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym koperkiem. Na wierzchu kładziemy podpieczony bekon.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej