
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórek kroimy w kosteczkę. Pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki.
Łączymy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
W misce umieszczamy ziemniaki, pstrąga, cebulę, koperek, ogórek kiszony, fasolę. Polewamy dressingiem, mieszamy. Sałatkę warto odstawić w chłodne miejsce na pół godziny przed spożyciem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej