
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Dymkę wraz ze szczypiorem drobno siekamy. Łososia oddzielamy od skóry, kroimy na małe kawałki.
Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody, sól i szczypior.
Kiedy omlet zetnie się w od spodu, wierzch posypujemy kukurydzą i łososiem. Smażymy dalej, aż omlet zetnie się całkowicie. Omlet zsuwamy na talerz. Kiedy lekko ostygnie, zawijamy go ciasno, spinamy wykałaczkami i kroimy na kawałki.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej