Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 120 g czarnych i zielonych oliwek

  • 50 g bułki tartej

  • 50 g czerwonej cebuli

  • 50 g suszonych pomidorów

  • 50 ml oliwy EV

  • 50 ml majonezu

  • 4 liście sałaty

  • 2 bułki do hamburgerów

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 cytryna

  • 1 pomidor

  • ½ papryczki chili

  • ¼ łyżeczki kuminu

  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Burgery z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami i tapenadą z oliwek - Krok 1

Osączoną i opłukaną fasolę wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160℃ na 10 minut, by dobrze wyschła.

2

Burgery z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami i tapenadą z oliwek - Krok 2

Wysuszoną fasolę rozgniatamy widelcem. Dodajemy zeszkloną na niewielkiej ilości oliwy cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory i chili, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy: kumin, mieloną wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie.

3

Burgery z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami i tapenadą z oliwek - Krok 3

Z przygotowanej masy formujemy dwa burgery. Skrapiamy je oliwą i grillujemy z obu stron.

4

Burgery z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami i tapenadą z oliwek - Krok 4

Oliwki drobno siekamy lub rozdrabniamy malakserem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok i 30 ml oliwy. Doprawiamy pieprzem.

5

Burgery z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami i tapenadą z oliwek - Krok 5

Bułki grillujemy i smarujemy majonezem. Na bułkach układamy kolejno sałatę, plastry pomidorów, burgery i tapenadę z oliwek. Podajemy.

:)

Burgery z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami i tapenadą z oliwek

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu