
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Osączoną i opłukaną fasolę wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160℃ na 10 minut, by dobrze wyschła.
Wysuszoną fasolę rozgniatamy widelcem. Dodajemy zeszkloną na niewielkiej ilości oliwy cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory i chili, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy: kumin, mieloną wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy dokładnie.
Z przygotowanej masy formujemy dwa burgery. Skrapiamy je oliwą i grillujemy z obu stron.
Oliwki drobno siekamy lub rozdrabniamy malakserem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok i 30 ml oliwy. Doprawiamy pieprzem.
Bułki grillujemy i smarujemy majonezem. Na bułkach układamy kolejno sałatę, plastry pomidorów, burgery i tapenadę z oliwek. Podajemy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej