
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Do blendera wrzucamy fasolę, żółtka, jogurt naturalny, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, mieszamy za pomocą miksera z masą z blendera.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do ciasta.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie do ciasta.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20×20, na wierzchu układamy maliny, posypujemy groszkami czekoladowymi. Pieczemy w temperaturze 180 ºC ok. 35-40 minut.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej