Your browser does not support JavaScript! Burgery z soczewicy - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy Ugotowanej na Parze Bonduelle

  • 30 g bułki tartej

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej

  • 1/4 łyżeczki płatków chili lub wg uznania

  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól do smaku

  • 5 bułek do burgerów

  • ulubione dodatki do burgerów

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Soczewicę osączamy z zalewy.

2

Soczewicę, bułkę tartą, jajko i przyprawy wkładamy do misy malaksera i blendujemy lub rozdrabniamy za pomocą bledera.

3

Z przygotowanej masy formujemy płaskie kotlety.

4

Smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron.

5

Usmażone burgery wkładamy do bułek razem z ulubionymi dodatkami.

:)

Spinamy wykałaczką i gotowe!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Komentarze

  • Mikhail
    23 marca 2022 o 22:22

    poprostu wspaniale)))

    • Warzywne Inspiracje
      24 marca 2022 o 09:22

      Najlepsze <3

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu