
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
Soczewicę osączamy z zalewy.
Soczewicę, bułkę tartą, jajko i przyprawy wkładamy do misy malaksera i blendujemy lub rozdrabniamy za pomocą bledera.
Z przygotowanej masy formujemy płaskie kotlety.
Smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron.
Usmażone burgery wkładamy do bułek razem z ulubionymi dodatkami.
Spinamy wykałaczką i gotowe!
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
poprostu wspaniale)))
Najlepsze <3