Wegetariańskie enchiladas po meksykańsku

Meksykańskie enchiladas w wersji wegetariańskiej - zdjęcie

Składniki

  • 10 g oliwy z oliwek 
  • 20 g czosnku (4 ząbki) 
  • ​​​200 g cebuli (2 sztuki) 
  • 240 g zielonej papryki (2 sztuki) 
  • ​​​285 g Kukurydzy Złocistej Bez Pozostałości Pestycydów Bonduelle 
  • 4 g soli (1 łyżeczka) 
  • 4 g kuminu (1 łyżeczka) 
  • 4 g suszonego oregano (1 łyżeczka) 
  • 4 g wędzonej papryki słodkiej 
  • 4 g wędzonej papryki ostrej 
  • 240 g startego sera cheddar 
  • 500 g (8 sztuk) tortilli pełnoziarnistych 
  • 80 g kwaśnej gęstej śmietany 18% 
  • 280 g awokado 
  • 8 g świeżej kolendry 
  • 60 g pestek granatu 

Składniki na sos:  

  • 30 g oliwy z oliwek 
  • 36 g mąki 
  • 8 g chilli w proszku 
  • 2 g soli 
  • 4 g kuminu 
  • 5 g posiekanego czosnku (1 ząbek) 
  • 90 g passaty pomidorowej 
  • 150 ml bulionu warzywnego 

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przepis na enchiladas w wersji wegetariańskiej spodoba ci się, jeżeli uwielbiasz kuchnię meksykańską, ale… nie jesz mięsa (lub chcesz je ograniczyć). Taki pomysł na obiad to źródło wielu niezbędnych składników odżywczych! Znajdziesz tutaj sporą ilość błonnika, witaminy i składniki mineralne. Co więcej, potrawa zawiera podobną ilość białka, jaką znajdziesz w przepisie na enchiladas z kurczakiem. Sprawia to, że wegetariańskie enchiladas są idealne dla wszystkich – nie tylko dla samych wegetarian

Lubisz kuchnię meksykańską? Sprawdź przepis na meksykański burrito bowl z fasolą! >>>

Przygotowanie

Krok 1: Przygotuj sos. W tym celu w rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mąkę i energicznie mieszaj. Następnie musisz dodać paprykę chili w proszku, sól i pozostałe przygotowane wcześniej przyprawy.  Do całości dodaj czosnek, a po chwili jeszcze passatę i bulion. Gotuj na kuchence przez 10-12 minut ciągle mieszając – aż sos do enchiladas zgęstnieje. 

Krok 2: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (włącz termoobieg). 

Krok 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Gotuj około 6 minut. 

Krok 4: Dodaj fasolę, kukurydzę i przyprawy. Po 3 minutach dodaj ¼ sosu i zdejmij z ognia (lub kuchenki indukcyjnej). 

Krok 5: Do naczynia żaroodpornego wlej ¼ sosu, równomiernie go rozprowadzając. 

Krok 6: Każdą tortillę musisz nadziewać po równo farszem i ¾ sera. Szczelnie zawiń je w rulon, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym miejscem zawinięcia do dołu. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. 

Krok 7: Przygotowane tortille polej resztą sosu, a następnie posyp startym serem. Całość piecz 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika. 

Krok 8: Enchiladas możesz podawać udekorowane kleksami ze śmietany, awokado, posiekaną kolendrą i granatem. 

•ᴗ• Wegetariańskie enchiladas z czarną fasolą
http://Opakowanie%20czarnej%20fasoli%20marki%20Bonduelle%20z%20przepisem%20na%20sałatkę.

Czarna Fasola Porcja na Raz na Twoją Sałatkę

Czarna fasola Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 65 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek. Czarna fasola to nowość w naszej ofercie. Jej wyjątkowy kolor wspaniale wzbogaci Twoje sałatki i przekąski.

Jak zrobić wegetariańskie enchiladas? Prosty przepis i farsz bez grama mięsa

Enchiladas to danie kuchni meksykańskiej, w którym aromatyczny farsz zawija się w placki tortilli. Oryginalne enchiladas podaje się w kukurydzianej tortilli razem z mięsem, jednak my przygotowaliśmy wersję “sin carne”, co w języku hiszpańskim oznacza “bez mięsa”. Kawałki kurczaka czy mięso mielone zastąpiliśmy strączkami, dzięki czemu potrawa wciąż jest dobrym źródłem białka. 

Czy enchilada jest zdrowa? Wszystko zależy od sposobu przygotowania danego dania! W oryginalnym przepisie tortille przez moment smaży się w gorącym oleju i dopiero później można je zwinąć. My jednak pominęliśmy ten etap, wykorzystaliśmy tortille pełnoziarniste i ograniczyliśmy ilość oleju. Dzięki temu potrawa ma mniej tłuszczu, więcej błonnika, a fasola wzbogaca ją w białko i witaminy. Potrawa jest też prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów pracy. 

Masz ochotę na podobne przepisy? Na Warzywnych Inspiracjach znajdziesz więcej meksykańskich propozycji! 

Zobacz, jak zrobić naleśniki z kurczakiem po meksykańsku! >>> 

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wege fajitas z fasolką po teksańsku - gotowe danie

Wege fajitas z fasolką po teksańsku

Szybka pasta z awokado i ciecierzycy - zdjęcie

Pasta z awokado i ciecierzycy na kanapki

Hummus dyniowy z prażoną kukurydzą

Hummus dyniowy z prażoną kukurydzą

Zobacz więcej takich przepisów