Krok 1: Przygotuj sos. W tym celu w rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj mąkę i energicznie mieszaj. Następnie musisz dodać paprykę chili w proszku, sól i pozostałe przygotowane wcześniej przyprawy. Do całości dodaj czosnek, a po chwili jeszcze passatę i bulion. Gotuj na kuchence przez 10-12 minut ciągle mieszając – aż sos do enchiladas zgęstnieje.
Krok 2: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (włącz termoobieg).
Krok 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Gotuj około 6 minut.
Krok 4: Dodaj fasolę, kukurydzę i przyprawy. Po 3 minutach dodaj ¼ sosu i zdejmij z ognia (lub kuchenki indukcyjnej).
Krok 5: Do naczynia żaroodpornego wlej ¼ sosu, równomiernie go rozprowadzając.
Krok 6: Każdą tortillę musisz nadziewać po równo farszem i ¾ sera. Szczelnie zawiń je w rulon, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym miejscem zawinięcia do dołu. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika.
Krok 7: Przygotowane tortille polej resztą sosu, a następnie posyp startym serem. Całość piecz 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
Krok 8: Enchiladas możesz podawać udekorowane kleksami ze śmietany, awokado, posiekaną kolendrą i granatem.
Napisz komentarz