
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ryż płuczemy dokładnie na sicie, a następnie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia na 30 minut.
Namoczony ryż ponownie płuczemy. Zalewamy szklanką wody i gotujemy 12 minut. Cukier mieszamy z octem i dodajemy do gorącego ryżu. Doprawiamy lekko solą i mieszamy. Studzimy.
Na suchej patelni prażymy sezam. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na płat nori wykładamy ryż zwilżonymi dłońmi. Posypujemy sezamem i lekko dociskamy.
Odwracamy płat nori w taki sposób, aby ryż był na spodzie. Na brzegu układamy ogórki, niewielką ilość drobno posiekanej dymki, odsączoną kukurydzę i tuńczyka.
Zwijamy ściśle rolkę i schładzamy. Kroimy ostrym nożem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej