Your browser does not support JavaScript! California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 1

Ryż płuczemy dokładnie na sicie, a następnie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia na 30 minut.

2

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 2

Namoczony ryż ponownie płuczemy. Zalewamy szklanką wody i gotujemy 12 minut. Cukier mieszamy z octem i dodajemy do gorącego ryżu. Doprawiamy lekko solą i mieszamy. Studzimy.

3

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 3

Na suchej patelni prażymy sezam. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na płat nori wykładamy ryż zwilżonymi dłońmi. Posypujemy sezamem i lekko dociskamy.

4

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 4

Odwracamy płat nori w taki sposób, aby ryż był na spodzie. Na brzegu układamy ogórki, niewielką ilość drobno posiekanej dymki, odsączoną kukurydzę i tuńczyka.

5

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 5

Zwijamy ściśle rolkę i schładzamy. Kroimy ostrym nożem.

:)

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu