
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- trudne
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jogurt. Wlewamy letnią wodę i stopniowo wyrabiamy ciasto. Po 4 minutach, gdy ciasto jest elastyczne, zostawiamy je pod przykryciem na godzinę.
Olej łączymy z przyprawami. Ciasto dzielimy na 6 części. Skrapiamy dłonie olejem i formujemy okrągłe spłaszczone placuszki, wrzucamy je na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni podgrzewamy indyjską fasolkę curry. Serwujemy z plackami pita.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej