Your browser does not support JavaScript!

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy

Składniki

  • 1 opakowanie “Warzywio cieciorka i kukurydza” 250 g
  • 500 g bakłażana
  • 500 g pomidorów
  • 300 g papryki
  • 100 g cebuli
  • 75 ml oliwy
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 35 g kaparów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 1

Warzywio gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

2.

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 2

Pomidory kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości.

3.

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 3

Bakłażany pokrojone w 1,5-cm kostkę i oprószone solą przesmażamy na połowie oliwy. Gdy się zezłocą, przekładamy je na talerz.

4.

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 4

Do tego samego naczynia dolewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, usmażone wcześniej bakłażany oraz oregano i kapary. Podlewamy ⅓ szklanki wody i gotujemy bez przykrycia 10 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną, ale nie rozpadną się. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy - Krok 5

Do ugotowanych warzyw dodajemy Warzywio i wykładamy na talerze. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.

Smacznego!

Caponata z makaronem z cieciorki i kukurydzy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.