Your browser does not support JavaScript! Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml

  • 300 g mielonego mięsa wołowego

  • 3-4 placki taco lub małe tortille

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 300 g czerwonej kapusty

  • 120 g czerwonej cebuli

  • 50 ml oliwy

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • Sok z 1/2 cytryny

  • Sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 1

Chili siekamy, cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.

2

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 2

Na łyżce oliwy rumienimy mięso z 1/2 cebuli, chili i czosnkiem. Doprawiamy kminem i cynamonem oraz solą i pieprzem do smaku.

3

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 3

Drugą połowę cebuli kroimy w cienkie piórka, oprószamy solą i zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie osączamy kukurydzę z zalewy i szatkujemy kapustę.

4

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 4

Placki taco rumienimy na suchej patelni z obu stron. Do kapusty dodajemy zamarynowaną cebulę, kukurydzę z chili i resztę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą - Krok 5

Na każdym placku układamy po porcji mięsa i surówki. Podajemy.

:)

Tacos z mieloną wołowiną i pikantną surówką z czerwonej kapusty z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu