
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Chili siekamy, cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na łyżce oliwy rumienimy mięso z 1/2 cebuli, chili i czosnkiem. Doprawiamy kminem i cynamonem oraz solą i pieprzem do smaku.
Drugą połowę cebuli kroimy w cienkie piórka, oprószamy solą i zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2-3 minuty. W tym czasie osączamy kukurydzę z zalewy i szatkujemy kapustę.
Placki taco rumienimy na suchej patelni z obu stron. Do kapusty dodajemy zamarynowaną cebulę, kukurydzę z chili i resztę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym placku układamy po porcji mięsa i surówki. Podajemy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej