Your browser does not support JavaScript! Chili z indykiem i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle

  • 350 g mielonego mięsa z indyka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczki chili

  • pół czerwonej papryki

  • pół żółtej papryki

  • 2 puszki pomidorów bez skóry, posiekanych, wraz z sokiem (łącznie 800 g)

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • do podania: ugotowany ryż lub placki tortilla

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_7640

Cebulę obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.

2

DSC_7646

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3-4 minuty.

3

DSC_7651

Dodajemy mielone mięso z indyka, smażymy przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

4

DSC_7666

Na patelnię dodajemy paprykę, pomidory, mielony kmin rzymski oraz suszone oregano. Jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy, dodajcie na tym etapie sproszkowane chili lub cayenne.

5

DSC_7675

Zawartość patelni mieszamy, dolewamy niewielką ilość wody. Patelnię przykrywamy pokrywką, gotujemy chili na małym ogniu przez około 15 minut.

6

DSC_7683

Pod koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy z czerwoną fasolą. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy przez około 2-3 minuty.

7

DSC_7701

Chili z indykiem i kukurydzą nakładamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub placków tortilla.

:)

DSC_7689

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu