
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 5 godz.
- łatwe
Do mąki dodajemy zakwas, wodę i sól. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Ciasto chlebowe odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Do podrośniętego ciasta dodajemy osączoną soczewicę i mieszamy.
Formę keksową o długości ok. 30 cm smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Przekładamy ciasto i wyrównujemy zwilżoną dłonią. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na około 4 godziny lub do momentu, aż ciasto wypełni foremkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ i pieczemy chleb ok. 50-60 minut. Studzimy na kratce, kroimy po całkowitym wystygnięciu.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej