
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i kroimy na plasterki.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i obieramy.
Za pomocą widelca rozdrabniamy awokado na grudkowatą pastę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Do awokado dodajemy listki tymianku, osączony z zalewy groszek oraz posiekaną dymkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym i mieszamy.
Kromki pieczywa smarujemy pastą awokado. Na awokado układamy plasterki jajka i sałatę. Składamy kanapki i owijamy pergaminem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej